Јединствена статуа А’а са Рурутуа представља полинежанско божанство

ПОДЕЛИТЕ
Британски музеј до 30. маја излаже за јавност фасцинантну полинежанску скулптуру. Скулптура А’а је најпознатија полинежанска скулптура на свијету. Данас је један од најзанимљивих и јединствених предмета у Британском музеју.

Дрвена фигура пацифичког божанства А’а потиче са острва Руруту, једног од аустралских острва, која су саставни дио Француске Полинезије. А’а је био један од главних божанстава којег су обожавали на овом острву.

Европљани су почели да посјећују ова острва почетком 19. вијека, у оквиру колонизације територија Пацифика. Тад је почео и масовни прелазак становништва у хришћанство. У то вријеме британски мисионари су били веома активни у том подручју, а према извјештају Британског музеја, забиљежено је да је овај идол локално становништво “поклонило“ Лондонском мисионарском друштву 1820. године. Друштво je прво позајмило своју значајну колекцију полинежанских скулптура Британском музеју,  да би ову фигуру 1911. године Музеј коначно откупио.

Испрва се сматрало да је фигура божанства исклесана од цвјетног дрвета пуа кени кени (лат. Fagraea berteriana) које је поријеклом са острва у источном Пацифику. Фигура има велику шупљину на леђима, а првобитно је у себи садржавала двадесет четири фигурице које су нестале 1882. године. По цијелом тијелу и глави су рељефно уклесане мале антропоморфне фигурине. Тридесет јединствених малих фигурина које извиру из фигуре тијела божанства највјероватније представљају плодност и способност божанства да ствара живот. Научници су различито тумачили значење овог идола, али још увијек не постоји јасно мишљење по том питању.

У припреми за излагање за јавност, кустоси Британског музеја су предузели низ научних испитивања како би се боље разумјело како, када и зашто је А’а направљен. Приликом узимања узорка дрвета фигуре, кустоси су пронашли мало црвено перо у њеној унутрашњости. Перо је прегледао стручњак из Природњачког музеја у Лондону који је установио да је припадало једној врсти папагаја (лат.Vini kuhlii), угроженој врсти птица које се налазе на Риматари, једном од сусједних острва Руруте гдје је направљена скулптура А’а. Црвена пера су у Полинезији сматрана светим, тако да присуство овог пера показује да је оно што је било похрањено у унутрашњост А’а било од највећег културног значаја.

Испитивање узорака дрвета коришћењем микроскопа за електронско скенирање је показало да је А’а направљен од сандаловине. Ово је било изненађење јер сандаловина није поријеклом са Рурутуа, те због усменог предања са острва да је А’а је направљен од цвјетног дрвета (лат. Fagraea berteriana). Највероватније је да се сандаловином трговало са другог острва на Руруту. Уље које садржи сандаловина одвраћа инсекте, тако да и то може бити разлог зашто је она изабрана за израду овако важне статуе. Коначно, узорци дрвета су послати у лабораторију на радиокарбонско датирање. Резултати су датирали старост дрвета на период од 1505-1645. године са већом вјероватноћом на почетак тог периода. Дакле, фигура је много старија него што се претпостављало, што показује да је А’а је већ био драгоцјен древни артефакт када је дошао у посјед мисионара 1821. године. Ове резултате сада разматрају кустоси, истраживачи и контакти у Рурутуу. У археолошким круговима се сматра да је овим отпочело ново поглавље на виђење божанства А’а.

За Расен: Сања Бајић


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.