Пронађена етрурска стела са ретким натписом

ПОДЕЛИТЕ
Током археолошког ископавања храма у мјесту Пођо Кола у Тоскани пронађена је етрурска стела с ријетким натписом на етрурском језику. „Ово је вјероватно вјерски текст и биће значајан по томе што ће нам открити систем вјеровања ове изгубљене културе која је темељ западњачке традиције”, рекао је у саопштењу за јавност археолог Грегори Ворден, члан археолошког пројекта у Мугело долини (Mugello Valley Archaeological Project).
Етрурска, Етрурци

Етрурска стела; Фото: popular-archaeology

Већина досадашњих открића о Етрурцима су већином били предмети везани за култ. „Плоча, која тежи око 226 килограма (500 Ib), висине око четири стопе (1.2 м) и више од двије стопе широка, има најмање 70 читљивих слова и интерпункцијских знакова с новим, досад невиђеним ријечима.

Како преноси EurekAlert! овај натпис, који датира у 6. в. п.н.е, био је секундарно употребљен за градњу темеља монументалног храма прије неких 2 500 година. „Ова камена стела је доказ непрекидног религијског култа с монументалним посветама, а датира се у период између касног архаичног периода, и 520. до 480. године п.н.е. Његова поновна употреба за темеље нешто касније изграђеног светишта указује на тадашње дубоке промјене у граду и његовој друштвеној структури”, објаснио је стручњак за Етрурце, Жан Мекинтош Турфа из Музеја Универзитета у Пенсилванији (University of Pennsylvania Museum).

Овакав етрушчански религијски артефакт спада у скупину ријетких налаза.

Стручњаци предвиђају да ће овакве стеле, придонијети богатству нових информација о изгубљеној култури Етрураца. Етрурска цивилизација је једном владала Римом те веома утицала на Римљане, од религије до управе, од умјетности до архитектуре. Сматрају се једним од најрелигиознијих народа античког свијета. Живот Етрураца је био прожет религијом, а и владајући магистрати су, такође, представљали религијски ауторитет. “Плоча је била узидана у темеље монументалног храма а једног ће дана бити изложена као импонирајући и монументални симбол ауторитета”, рекао је Ворден.

Извор: Arheon.org

Више можете прочитати на: Text in lost language may reveal god or goddess worshipped by Etruscans at ancient temple

Сродни чланци:

Пронађен древни римски брош који садржи “фасцинантан“ палиндром
У Индији пронађени трагови изгубљене цивилизације
Пронађен „под“изгубљеног океана на источном Медитерану
На Хималајима пронађене фигуре непознате цивилизације
Превод 5.000 година старих госфордових глифова пронађених у Аустралији
У Русији пронађена фигурина венере из леденог доба
Касноантички мозаик пронађен на Кипру
Пронађен код стар 8.000 година на фигуринама из Белице

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.


Поделите

4 Responses

  1. serbona каже:

    kakva izgubljena civilizacija aman vise; dozovite se i ne brukajte se tekstovima sa prevazidjenom; falsifikovanom ili iskrivljenom istorijom..Nema ama nijedne, niti ijedne dieme da su Etrurci ili Etruscani pravilnije bili Srbi..Dokaza je previse a najveci je da je sacuvani etrurski spis na kraju ipak preveden i to pomocu Vincanice iliti Srbice, citanjem sa desna na levo…Pa svi eminentniji cak i italijanski istoricari polako uzmicu pred dokazima..Pa evo vam i grobnice koju su pronasli Rasanska princeza tako je pravilnije a ne Etrurska kako se na kraju izvitoperilo ime..Pa na prstenu su Srbski solarni simboli..
    Ja ne mogu nista drugo da mislim osim da ste placeni i da ste i vi od onih koji imaju zadatak da ocuvaju tu neprijateljsku nordijsku katorlicku istorijsku skolu zbog koje je bukvalno cella istorija falsifikat..strasno

    • gujaa67 civokmed каже:

      Слажем се у потпуности, осим да треба додати да су етрусси ипак у основи русси, као што смо и ми серби са руссима директна браћа по свему, и били смо део русске империје!

  2. dalibordr каже:

    Не. Ми ћемо да преносимо текстове који су нам интересантни у изворном облику. А ви, ако мислите да сте довољни стручни да имате аргументе и доказе, исправите или оповргните текст. Или, још боље, ако сте у контакту са неким ко је компетентан, проследите му да направи своје виђење. На тај начин се говори о открићима попут овога. Ово је откриће о којем српска јавност треба да зна, управо због свега шта сте горе навели. Али нисмо ми стручни и компетентни да преправљамо туђе текстове. То препуштамо онима који боље од нас владају материјом. Иначе, лично се слажем са оним шта сте навели у коментару.

  3. dulebg каже:

    Па дисциплиновано преношење можда тенденциозних вести није само по себи знак професионализма. Редакција има право и обавезу да измери валидност вести коју преноси.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.