Обнавља се најстарија Српска библиотека која се налази у Хрватској!

Још прије 270 година Пакрачка библиотека названа је Књижницом епископије пакрачке, а још вијек прије тога у њој је започето прикупљање србуља, српских раноштампаних књига – поручио је владила Јован Ћулибрк.
Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу

Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу; фото: telegraf.rs

На иницијативу градског менаџера Горана Весића одржан je састанак на коме је одлучено да се организује заједничка акција свих заинтересованих компанија како би се обновила Пакрачка библиотека, једна од најстаријих српских институција културе у Хрватској.

– Ради се о идеји због чијег сам спровођења веома срећан јер сам с владиком Јованом Ћулибрком, епископом пакрачко-славонским о њој разговарао већ неколико мјесеци уназад. Ради се о најстаријој српској библиотеци с друге стране Дрине, старој као и Национална библиотека Велике Британије, а која је страдала током претходног рата. Наша је жеља да је обновимо и увјерен сам да ћемо пронаћи компаније које ће радо учествовати у обнови епископске библиотеке. Сматрамо својом обавезом да Град Београд буде покретач оваквих акција, а на састанку с владиком Јованом, Дејаном Палићем, предсједником Удружења издавача и књижара Србије и Ратком Дмитровићем, директором и главним уредником “Вечерњих новости“ договорили смо зајендички наступ како би српске компаније учествовале у обнови – рекао је Горна Весић, па додао:

– Наравно, након обнове наши издавачи тамо би могли да шаљу књиге, како у ову библиотеку тако и у библиотеку Православне гимназије у Загребу коју похађа 80 ученика, чиме ћемо дати значајан допринос очувању националног идентитета српске дјеце која живе у Хрватској. Очувањем културних и националних институција истовремено омогућавамо и нашем народу с друге сране Дрине да сачува свој дух, културу и традицију. Постоје тренуци када је човјек посебно поносан, а овај састанак чини ме таквим јер радимо важну ствар за будућност нашег народа у Хрватској.

Владика Јован, епископ пакрачко-славонски, указао је од каквог је значаја обнова овог објекта за духовну обнову српског народа.

– Још прије 270 година ова библиотека названа је Књижницом епископије пакрачке, а још вијек прије тога у њој је започето прикупљање србуља, српских раноштампаних књига. Од њих 38, данас је сачувана 31, као и више од 20.000 књига, међу којима су рукописи, инконабуле настале прије 1500. године и српске књиге штампане у 18. и 19. вијеку. Сада је то књижевно благо у Митрополији загребачко-љубљанској и одобрен је њихов повратак у Пакрац, чим се заврши обнова епархијског двора – рекао је владика Јован.

Подршку акцији најавио је и Дејан Папић, а Ратко Дмитровић је истакао да се ради о обнови једне од кључних културних институција српског народа, који послије Матице српске и Народне библиотеке, баштини највећи број старих српских и византијских књига.

Када буде обновљена, библиотека ће имати собу посвећену професору Ивану Хитију који је 1992. године, након што је видио оштећену цркву и разбацане књиге у дворишту организовао спасавање књига, због чега је избачен из хрватске војске. Књиге је пренио у Националну свеучилишну књижицу у Загребу, а Митрополији загребачко-љубљанској враћене су 2007. године. За овај чин, Иван Хити је 2013. године примио орден Светог цара Константина од патријарха Иринеја.

Извор: РТРС

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. Урбана Герила каже:

    Једна мала али важна промедба. Пакрац је у Славонији, а не у Хрватској. То су две различите земље, и не разликујући их, прихватамо окупацију српских земаља. Тиме сами предајемо нешто што су наши стари бранили вековима. Прихавативши такве називе, прихватамо предају; а док год памтимо ко смо, где смо и шта смо, имаћемо и куда.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.