Душко Радовић – Био једном један лаф

„Био једном један лаф“ назив је изложбе коју је организовала Библиотека града Београда поводом 30. годишњице смрти Душка Радовића, а која је била посвећена његовом животу и стваралаштву.
Душко Радовић

Душко Радовић, графит у Београду

Од 12. новембра, посетиоци Галерије Атријум су били у прилици да погледају изложбу Био једном један лаф на којој је приказано 30 плаката на којима су забележени најважнији моменти у животу и стваралаштву тог песника.

На изложби су заинтересовани били у прилици да виде како је изгледало његово детињство у Нишу и Суботици, долазак у Београд и почетак рада у Пионирским новинама, уређивање програма за децу Радио Београда и култна драма Капетан Џон Пиплфокс.

Затим уређивање програма на ТВ Београд – серије „На слово на слово“ и „Лаку ноћ децо“, ТВ серија „Женски разговори“, али и рад на часопису Полетарац као и уређивање на Студију Б…

Овом изложбом је представљен свеукупан Радовићев књижевни опус, и за децу и за одрасле, апострофиране су најзначајније песме и збирке које су биле прекретница у стваралаштву за децу, наведени су аутопоетички изводи из Радовићевих интервјуа и његови чувени афоризми…

Овом поставком се, уз помоћ богате породичне документације, као и документације РТС-а и Позоришта на Теразијама, осликао и пишчев интимни живот – породични круг, пријатељства, страсна љубав према фудбалу…

Изложбу су отворили академик Матија Бећковић и директор Библиотеке Јасмина Нинков, а текстове из Женских разговора говорила је Милена Дравић.

Аутори изложбе су Олга Красић Марјановић, Виолета Ђорђевић и Сара Ивковић Марковић, а реализована је у оквиру пројекта „Био једном један лаф“ који је подржало Министарство културе и информисања.

Исте вечери био је представљен и зборник радова о стваралаштву тог књижевника под називом „Поштованом Душку Радовићу“.

У зборнику се налазе текстови Данила Николића, Живојина К. Митровића, Мирослава Максимовића, Михајла Пантића, Јасминке Петровић, Дејана Алексића, Валентине Хамовић, Маје Димитријевић, Милице В. Ћуковић и Јелене Журић, као и интервју који је са Радовићем водио Петар Пеца Поповић.

О зборнику су говорили књижевник и универзитетски професор Михајло Пантић, уредник зборника. (Танјуг)

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.