Смакнути смакови света и нови који се намичу

ПОДЕЛИТЕ
До данас је у историји забележено неколико хиљада безуспешних предвиђања којима је најављиван смак света. Чинило се то нумеролошким рачунањем, астрономским предвиђањем, комуникацијом са наднаравним бићима, преко историјских догађања… 
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cole_Thomas_The_Course_of_Empire_Destruction_1836.jpg

Деструкција (1836, детаљ) из серије Томаса Кола Пут империје_1836. фото: Википедија

Мало који пророк је упутио извињење због тога што се најављени смак света није десио, Исто тако се и мало који лаковерник дозвао памети после изневерених очекивања.

Једни пророци најављивали су смак света на основу визија или тумачења различитих симбола, други помоћу комуникације са наднаравним бићима, па и самим Богом, трећи помоћу нумеролошких израчунавања, четврти путем астролошких или астрономских предвиђања, шести преко друштвеног и моралног посрнућа итд.

Најстарије пророчанство које предвиђа смак света пронађено је на асирској плочици из 2800. године пре нове ере.

Ово пророчанство засновано је на долазећој казни која предвиђа крај света због моралне пропасти друштва.

Према учесталости таквих пророчанстава увек су предњачиле различите секте, односно њихове вође, а апокалиптичним су углавном проглашаване године које се пишу округлим бројем (500, 1000, 2000), а понекад и палиндромним (999. 1001. 1991.  2002. и сличне у низу.).

Што се бројева тиче, имаћемо мира бар још деведесет година јер пророци нумеролози имају предах до следеће палиндромне 2112. године.

Далибор Дрекић

Сродни текстови:

Календар Маја, смакови света и еволуција свести
Данас је палиндромни дан
Најбитнији бројеви у Библији су палиндроми
Магични квадрат Инка о кретању сунца

Текстове са темом палиндрома, као и прозна и поетска остварења у овој форми можете читати и на интернет страницама Краткословље и Palindromary, као и на фејсбук страницама Свет палиндромаКраткословље и Palindromary


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.