Европа је велики парк баналног забављања (Томас Ман)

ПОДЕЛИТЕ
Томас Ман је био немачки романописац и приповедач, добитник Нобелове награде за књижевност 1929. године. Преносимо један упечатљив детаљ из његовог интервјуа из 1937. године у којем говори о болесном и декадентном стању Европе уочи другог светског рата.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moritz_Coschell_Portr%C3%A4t_Thomas_Mann_%281922%29.jpg

Мориц Кошел, Томас Ман (1922); фото: Википедија

У време успона Хитлера, Томас Ман увиђа опасност од нацизма и држи 1929. године говор који је 1930. године објављен под називом Апел разуму (Ein Appell an die Vernunft). Када је током 1933. године, заједно са супругом путовао по Европи и држао предавања, син Клаус и кћерка Ерика му шаљу упозорење да се више не враћа. Кућа Манових је конфискована; тада је и донета одлука о депортацији Манових у логор Дахау.

Преносимо један упечатљив детаљ из његовог интервјуа из 1937. године у којем говори о болесном и декадентном стању Европе уочи другог светског рата. Можемо приметити да је од тада до данас Европа само тонула у декаденцију и запитати се каквим речима би Томас Ман данас окарактерисао оно што називамо Европом.

,,… Европа и њена култура налазе се у опасности. Кад би морали да анализирамо овај феномен опасности у коме се налази Европа морали бисмо неизоставно доћи до закључка да су сви елементи који сачињавају западну културу потиснути под најездом спорта, технике и прогресом машине.

Европа је тако постала један велики парк баналног забављања уместо да буде оно што је увек била – поље културе. Јасно је, да је ова декаденција културе припремила атмосферу за долазак нацизма и фашизма и доктрина супротних либерализму и хуманизму…“

Томас Ман, интервју из 1937.

Томаш Ман  је био један од највећих немачких писаца и приповедача. Рођен је у Либеку 6. јуна 1875. године, а умро је у Ћириху 1955. године. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1929. године. Његова најпознатија дела су: „Чаробни брег”, „Краљевско височанство”, „Доктор Фаустус”, „Смрт у Венецији”.

Манов стил је помало китњаст, карактеристичан по обиљу података, ироничном хумору и пародирању; његова композиција је суптилна и на много нивоа, фантастично реалистична на једном нивоу, а ипак, носи у себи дубоки симболички смисао. Његовим делима недостаје једноставност, те стога и нису за сваког читаоца.

Украс 1

Приредио: Далибор Дрекић


Поделите

3 Responses

  1. Decak каже:

    Tomas Man kaze : Јасно је, да је ова декаденција културе припремила атмосферу за долазак нацизма и фашизма и доктрина супротних либерализму и хуманизму…“

    Dodao bih, da je Versajski mir koji je strahovito i nepravedno kaznio Nemacku, najvise doprineo usponu Hitlera.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.