Календар древних Трачана код пловдивског села Буково

Још од древних времена Трачани – најстарији становници бугарских простора, били су познати по својим изузетним астрономским знањима. Према старогрчким изворима, трачки астрономи су детаљно познавали небеска тела и појаве и открили грчким владарима тајне астрономије. Тако се, на пример, у једној хроници спомиње трачки свештеник Деценеј који је знао имена преко 350 звезда.
Буково

Испод врха Драгојна налази се храм Сунца; Фото: Жива/Радио Бугарска

О томе да су Трачани изучавали кретање небеских тела сведочи и мноштво светилишта у којима су откривени објекти окренути према Сунцу – њиховом врховном божанству. По речима археолога Божидара Чапарова, таквих соларних постројења има на многим местима у планини Родопи, али нигде није пронађен календар попут оног који је истраживач открио приликом ископавања древног трачког храма. То се догодило пре више од 30 година, на планини близу села Буково које се налази јужно од града Првомај у јужној Бугарској, током истраживања храма Сунца на једном планинском врху.

„То је врх висок преко 800 м – прича Божидар Чапаров. – Тамо су пронађени археолошки артефакти у културним слојевима до дубине око 60 см. У средини светилишта стоји камен у облику конуса висине око 30-40 см и пречника око 100-120 см. На ивицама конуса смо открили шест удубљења која се налазе на једнаким растојањима.

Уз помоћ једног астронома, предавача на универзитету „Паисиј Хиландарски“ у Пловдиву, извршили смо бројна посматрања 21. марта, 21. јуна, 21. септембра и 21. децембра. Ујутро смо чекали да сунце изађе и репером у средини конуса пратили како се кретањем сунца на небу сенка померала и у наведене дане падала у једно од тих удубљења. Приликом сваког мерења сенка је падала на различито место, зависно од угла под којим је сунце излазило. У једној од рупа смо нашли и камено јаје за које претпостављам да је померано током различитих годишњих доба. По свему изгледа да је у питању календар годишњих доба. Древни људи су обожавали и поштовали природу, јер су били потпуно зависни од ње. Бројање година и сезона помагало је развој земљорадње и сточарства.“…

Превела: Марина Бекријева

Прочитајте више на: Радио Бугарска

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. 20. марта 2019.

    […] Календар древних Трачана код пловдивског села Буково се појављује прво на […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.