Ситовски натпис у Родопима крије древну поруку


На планини Родопи налази се стена која крије тајанствени артефакт. На око 2 метра висине изнад земље, на фризу су исклесани симболи непознатог писма чија културна и временска припадност није одређена. Да ли је тзв. Ситовски натпис готског, келтског, трачког, алано-сарматског или словенског порекла и какву поруку он крије?

Прича о Ситовском натпису почела је 1928. године када је Александар Пеев, тадашњи секретар Удружења археолога у Пловдиву позван у село Ситово због занимљивог налаза. 

Знакови уклесани на стени названи су Ситовски натпис, иако још није утврђено да ли је реч о природном феномену или делу људске руке. Један од првих истраживача проф. Петар Детев сматра да је овај натпис прототрачког порекла. Други археолог – проф. Иван Венедиков такође прави аналогију са Трачанима, тачније са фригијским натписима.

„Помаци који су радили у шуми код родопског села Ситово приметили су на једној стени неке симболе нацртане у истој линији, које су вероватно протумачили као знак за скривено у близини благо,“ забележио је за време експедиције Александар Пеев. 

„Међу мештанима постоји веровање, које потхрањују трагачи за скривеним благом, да је на месту Штутград код села закопан новац. Из тог разлога су Помаци извесно време чували тајну о свом открићу,“ наставља проф. Пеев, први истраживач који је лансирао теорију да је текст можда написан рунским писмом којим су се служили древни германски народи пре него што су потпали под утицај Рима.

Неки научници су корене пронађених симбола потражили у петом миленијуму пре Христа, повезујући их са знаковима откривеним у селу Градешница у северозападној Бугарској, док други сматрају да је натпис исклесан тек у Средњем веку. Али као да преовладава хипотеза о прототрачком писму која доводи у сумњу теорију да су Трачани били народ без писма.

Сви који истражују Ситовски натпис повезују га и са местом на супротној обали реке, стенским масивом познатом под именом Штутград. На том локалитету су пронађени керамички предмети и рушевине, али још није одређена временска припадност рушевина. Керамика датира из првог миленијума пре Христа, када су на тим просторима живели Трачани.

Пошто научници још нису одгонетнули тајну пронађених знакова нижу се теорије љубитеља археологије и конспиратора о њиховом пореклу. Говори се чак о формулама за отварање торзијских поља и древним порукама. 

„Душа створена између Сатурна и Земље треба да се врати светлости своје звезде, као што је наредио Кронос и Хад – творац свега живог,“ један је од могућих превода Ситовског натписа. „Отишао је на небо, а оплакивали су га синови овде, на Земљи“ пак се повезује са богом Тангром. 

Без обзира на то какве поруке и смисао крије ова родопска стена, истина је да су савремени научници ставили у други план њихово тумачење. Због других, занимљивијих открића или да не би нашкодили дугогодишњим академским каријерама, сматра Димитар Герганов из Удружења историчара у Пловдиву. 

Више на: bnr.bg
 

ПОДЕЛИТЕ

3 Responses

  1. пеђа каже:

    КАКО ДА ОСТВАРИМО САРАДЊУ…. на који мејл да шаљемо прилоге…
    Пеђа….

  1. 4. јануара 2019.

    […] Ситовски натпис у Родопима крије древну поруку се појављује прво на […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.