Народни обичаји: да дете брже прохода


У својој студији „Представа о детету у српској култури“ Жарко Требјешанин сакупио је бројне традиционалне обичаје и веровања у вези са гајењем деце. Издвојили смо неке од поступака којима су родитељи прибегавали да би дете брже проходало.
Деца, Шумадија, Ношња

Дечја ношња из Шумадије, поштанска маркица

Кад дете, из непознатих разлога, не прохода када му за то дође време, у нашем народу родитељи и рођаци детета у том случају често предузимају магијске мере које би требало да му помогну да начини прве кораке.

Да би дете проходало, оно се често преводи преко неког предмета. У горњој Крајини дете које није проходало ваља превести преко слепчевог штапа.

У истом крају чине и следеће: у младу недељу, пре сунца, узму купину која је на обе стране гране у земљу урасла, ставе је на кућни праг, „па се полагашно про ње преведе дете“.

У Метохији, „ако дете не про’ода на време, ваља га у младу недељу трипут обрнут око куће у врећи од кострети (козје длаке)“.

На Косову, такође у младу недељу, пре сунца, дете метну на лопату, „па га три пута обнесу око куће, једни вукућ лопату, а други држећи дете и говорећи: „Баци лесково, узми дреново!“

У случају поменуте невоље, детету се још, као магијска помоћ, меси кравај (хлепчић). „Испечен кравај изнесу пред дете, а њему даду дренов прутић. Жена са кравајем вели му: „Баци лескове, узми дренове!““

Кравајем, познатим обредним хлебом, као и споменутом басмом, детету се сугерише да отпочне ходање, односно да му ноге постану сигурније и снажније, те да што пре учини прве жељене кораке.

Када дете крене да хода, у селима југозападног Стига, мајка сипа за њим воду, да би оно „ишло брзо као вода“.

Често се врши и обред пресецања трага, ужета или товара, да би дете даље добро напредовало у вештини ходања. „Пресецање трага врши се увек металним предметом на тај начин што се испред детета повуче линија кад се запази да је почело да хода“.

Извор: Курир

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. 5. јануара 2019.

    […] Народни обичаји: да дете брже прохода се појављује прво на […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.