На Бадњи дан Косте Трифковића

ПОДЕЛИТЕ
Једночинка познатог комедиографа Косте Трифковића “На Бадњи дан“ говори о томе како је Бадњи дан судбоносно утицао на живот једног новосадског нежење. Уз помоћ свога слуге, он ће се наћи у искушењу које ће пробудити његове већ одавно потиснуте тежње да промени свој живот. Од намћора, коцкара и усамљеника, преобразиће се у човека који уме да помогне другоме, и да заволи.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Badnji262.JPG

На Бадњи дан Косте Трифковића, сценарио и ТВ адаптација Мирјана Лазић; фото: Википедија

Једночинка „На Бадњи дан“ имала је праизвођење у Српском Народном Позоришту 2. VIII 1871. а затим и у Вршцу. Архива СНП не располаже плакатом, а није познат ни један учесник представе.

Ову мање познату једночинку нашег познатог комедиографа Косте Трифковића, „На Бадњи дан“ адаптирала је за мали екран драматург Мирјана Лазић.

Овај старински драмолет говори о томе како је Бадњи дан судбоносно утицао на живот једног новосадског нежење.

Уз помоћ свога слуге, он ће се наћи у искушењу које ће пробудити његове већ одавно потиснуте тежње да промени свој живот. Од намћора, коцкара и усамљеника, преобразиће се у човека који уме да помогне другоме, и да заволи.

Филм је снимљен у продукцији Радио Телевизије Србије из 2005. године у трајању од 45 минута.

Главна улога окорелог нежење, адвоката Вујића поверена је Слободану Боди Нинковићу, док његовог слугу игра изврсни Властимир Ђуза Стојиљковић. Остале улоге тумаче Јадранка Нанић Јовановић (удовица Петровић), Марина Воденичар (ћерка Марија), Урош Мишић (син Вељко) и Борис Комненић (жандарм).

Адаптација текста и ТВ адаптација: Мирјана Лазић
Редитељ и сценариста: Слободан Ж. Јовановић
Директор фотографије Живота Циле Неимаревић
Сценограф Добрила Стевановић
Костимограф Сузана Танасковић
Монатажер Јелена Ђокић

Радња:

Бадњи дан је дан када се породица окупља око трпезе. Али адвокат Светозар Вујић, осим свог служитеља и пријатеља Јована, нема никога. Више није млад и схвата да му пролази време.

У тренутку доколице кроз прозор на улици спази две жене и једно дете како стоје на хладноћи. Одлучи да их позове код себе да се огреју уз трпезу док је празник. Они прихватају позив и вече проводе заједнички у опуштеном разговору где сазнајемо да су избачени на улицу јер нису имали да плате станарину.

Умор узима данак и удовица са децом одлази на спавање. Међутим ћерка не може да спава, а ни адвокат. Одлучују да играју карте и кроз разговор ћерка схвата да је адвокат Вујић тај који је крив што су оне о Бадњем дану завршиле на улици.

Ствар се компликује када се у расправу умеша полицајац. Међутим срце одлучује и љубав између адвоката и девојке се родила. I што би адвокат на крају рекао „Божић Бата ми је донео једну милу женицу“.

Филм можете погледати ОВДЕ
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Na_Badnji_dan.jpg

На Бадњи дан Косте Трифковића, сценарио и ТВ адаптација Мирјана Лазић; фото: Википедија

Приредио: Далибор Дрекић

Извор; Википедија

Сродни чланци:

Бадње вече 1943. (Цео филм)
Како је створен Деда Мраз да би се уклонио Свети Никола
Патријарх Варнава у Божићној посланици из 1936.
Предивна руска легенда казује зашто се сваке године пред Божић кити јелка

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.