Тужна судбина задесила је и мртвог мајора Воју Танкосића…


Аустријанци 1915. године улазе у Трстеник. Са највишег места носе наређење да на градском гробљу пронађу леш мајора Танкосића. Упркос камуфлирању, упркос труду четника да свог војводу и његово почивалиште заштите од скрнављења, Аустријанци, уз помоћ издајника, проналазе гроб. Скрнаве, ријући слојеве прошлости. Један локални апотекар (Трајковић), не само да је показао гроб, него се и сликао са официрима двојне монархије.
Мајор српске војске и четнички војвода Војислав Танкосић са саборцима

Мајор српске војске и четнички војвода Војислав Танкосић са саборцима

Овековечи га, тако, око камере ратне 1915. године крај гроба четничког војводе, легенде које се и Беч ужасавао.

Након ископавања следи и отварање сандука, затим шкљоцају фотоапарати.

Одмах мађарски, аустријски, немачки и други листови , на видним местима, неки чак и на насловним странама објављују „ Тигар је мртав “ … „ Крај Воје Танкосића“!!!

Напомена…

Апотекар Трајковић је после овог срамног чина наставио успешан апотекарски рад, убрзо се преселио у Београд и отворио неколико апотека… за време Другог светског рата сви његови потомци стрељани су на Бањици.

Танкосић

Исечак из аустроугарских новина након откопавања леша војводе Танкосића и сликања. Фото: Wikimedia / Милорад Белић, Међуопштински историјски архив Ваљево

После фотографисања, леш је остављен да га трстенички пси развлаче по гробљу.

Ипак је неки надахнути родољуб, мештанин сахранио оно што је остало , а после рата обележио гроб само њему познатим знаком, а када се рат завршио, на том месту му је поставио дрвени крст са именом. Тело војводе Танкосића пренето је из Трстеника у Београд возом, 6. октобра 1922. године , у пратњи мајке и четника.

Воја Танкосић живео је свега 35 година. Неке владаре је убијао, друге свргавао, треће доводио на власт. Политичаре је често тукао и претио им али не без разлога…

Од Воје шамаре је добио и Винстон Черчил…

О овом догађају пише Александар Дероко, у књизи „Мангуплуци око Калемегдана“:

„Винстон пролази Оријент експресом кроз Београд, где воз застаје неколико сати. Черчил одлучи да протегне ноге и разгледа престоницу о чијим је житељима тако лоше писао. У ресторану код „Грчке краљице“ одлучује да се освежи. Та вест се брзо прочула. Обавештен је о томе и млади поручник Танкосић. Дојурио је у кафану као без душе, испсовао и ишамарао надобудног Енглеза, тако да га је морала жандармерија отпратити до воза. Инцидент је након званичних извињења изглађен, а касније, због каријере коју је начинио Черчил, о томе се није смело ни говорити.“

Занимљиво је да Черчил због још једне епизоде из младости није има пуно разлога да по добром памти Србе. Његова мајка, Џени, била је позната по бројним љубавним аферама. Један од њених љубавника био је и српски краљ, Милан Обреновић.

Ђорђе Бојанић

Извор: Српска историја

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. 30. новембра 2018.

    […] Тужна судбина задесила је и мртвог мајора Воју Танкоси… се појављује прво на […]

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.