Краљ Никола: Слава српском народу! Слава господару Црне Горе, владици Раду!

ПОДЕЛИТЕ
Jа се тврдо уздам да ће просвијећена Европа, која је до сада вазда уважавала жртве, које је књажевина Црна Гора приносила на олтар слободе и напретка, гледати у обновљеној краљевини на овој страни Српства јемство и залогу за одржавање мира у овим крајевима
Краљ Никола и краљица Милена

Краљ Никола и краљица Милена

У Црној Гори на снази је фалсификовање историје и историјских чињеница, бесомучна режимска кампања потпомогнута разним медијима, и НВО сектором, која има за циљ потирање духовне, историјске и једине истините вертикале у Црној Гори, а то је српство. Нити има Црне Горе без српства, нити српства без Црне Горе.

У том духу, са том мисли, владали су и Петровићи, иако их данас многи историчари, политичари, намјерно погрешно тумаче и кривотворе, или сматрају да су били у „заблуди“, јер су за себе и своју државу говорили да је оно што јесте, српска, и да смо Срби.

Преносимо вам значајна обраћања краља Николе I Петровића, које смо за потребе овог подсјећања преузели са профила Луке Радоњића

Проглас краља Николе поводом проглашења Црне Горе за краљевину

„Народно представништво, као израз твојих мисли и осјећања, занесено жељом да крунише дан педесетогодишњице мога владања дјелом које ће наградити мој добри народ за његове вјековне борбе, за његову храброст, пожртвовање и натчовјечанске напоре, а с погледом на славну прошлост наше отаџбине, која је дала Српству прву моћну и признату краљевину, донијело је једнодушно у данашњој својој сједници приједлог да се обнови наше старо краљевство и да се на данашњи дан Црна Гора прогласи краљевином, а ја да примим достојанство краља.

Пошто сам прихватио тај приједлог народног представништва и својим га потписом узаконио, проглашујем у име господа Бога нашу отаџбину краљевином, а себе, по милости божјој, насљедним краљем Црне Горе.” (Цетиње, 28. августа 1910)

Свечани говор краља Николе поводом проглашења Црне Горе за краљевину

„Драги моји Црногорци!

Прелиставајући листове наше ближе и даље прошлости, нашли сте пуно лијепих ријечи да за напредак Црне Горе за ово педесет година благодарите мени. Колико од тога мени припада, измјериће потомство, а ја ћу сада да кажем и вама и потомству да сам ја могао успијевати, колико сам успијевао, само са оваквим народом, а на темељу који су у овој земљи ударили мудри и славни господари, моји претходници.

И напредак у земљи и углед споља могао је бити постигнут само врлинама мојега народа. Он је дао руке које су сабљом сјекле: он је снага која је планине крчила: он је срце које је куцало сво за Српство: он је, најзад, рађао синове, који нијесу потамнили јуначку славу својих предака. Прецима нашим слава и вјечни покој! – Само с таквим народом могао сам успијевати, а уз братску припомоћ православне Русије.

Ја се тврдо уздам да ће просвијећена Европа, која је до сада вазда уважавала жртве, које је књажевина Црна Гора приносила на олтар слободе и напретка, гледати у обновљеној краљевини на овој страни Српства јемство и залогу за одржавање мира у овим крајевима.”

(Цетиње, 28. августа 1910)

Говор краља Николе уз стоту годишњицу Његошевог рођења

„Као краљ црногорски, као насљедник и синовац великога данашњег слављеника, захвалан сам овоме збору и цијелом српскоме народу на чувствима благодарности, љубави и дивљења, којима се одушевљава спрам његова спомена.

Као лав из грмена, из давно умрле, из давно претуљене вулканске котлине његушке, излетио је мој стриц Раде да српски свијет поткријепи у његовим идеалима и дужности за извршење великог народног задатка.

У душу му је вјеру уливао за успјех, сабљу му је оштрио, а пјесмом га је загријавао. Наш му се добри српски народ дивно одазвао. Косово, рану његовог великог срца, излијечио му је, јер у дане стогодишњице од његова рођења тај му је народ Косово осветио. 

Један духом велики народ није се могао љепше одужити духу највећега генија. Слава српском народу! Слава господару Црне Горе, владици Раду!”

(Цетиње, 1913)


Поделите

2 Responses

  1. Пабло каже:

    Није он владица него владика Раде – владики Раду, а нијесу Српи но Срби, србски народ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.