Зашто је сваки Немањић био Стефан?


Од жупана Стефана Немање и Стефана Првовенчаног, преко Стефана Драгутина и Стефана Дечанског, па до Стефана Душана и Стефана Уроша… Све укупно једанаест владара из средњевековне српске династије Немањића који су се звали Стефан и ниједан коме је то било право име.
Немањићи

Немањићи; фото: petrovgrad.org

Немањићи су најпознатија средњовековна српска династија која је владала овим простором више од два века. Име је добила по свом оснивачу Стефану Немањи који је био велики жупан Рашке, владар који је ударио темеље стварања моћне српске државе у средњем веку. Династија је дала једанаест владара од којих је последњи био цар Стефан Урош V, познат и као Нејаки. Владали су Србијом од 1166. до 1371. године.

Све ово су мање-више познате чињенице, које ћете пронаћи у сваком уџбенику из историје. Међутим, оно што је мање познато јесте да, иако су се сви владари ове династије звали Стефан, ниједноме од њих то заправо није било право име.

 “Онај који је крунисан“

Први који је, свесно или несвесно, започео ову традицију заправо је био Стефан Немања. Владика Николај Велимировић наводи да име Немања, иако библијско, никада пре није било употребљено међу хришћанским Србима, свакако не међу оним угледнијим, принчевима, жупанима и војводама, све до доба Стефана Немање.

Његово лично име било је Немања, и као такав се наводи у многим писаним изворима оног времена. Име Стефан, у смислу како га је употребљавао оснивач династије, а касније и сви његови потомци, заправо је једна врста титуле и у преносном смислу значи краљ, владар.

Стефан је мушко име грчког порекла. Долази од речи stephanos, што значи венац, круна. Стефан је заправо “онај који је крунисан, који је овенчан“. Ово име носили су многи европски краљеви – енглески, мађарски и пољски, а након Стефана Немање и сви његови потомци, наследници српског престола.

Сви они су, поред владарског имена Стефан, имали и лично име – Стефан Првовенчани (пуно име му је заправо било Стефан Немања II), Стефан Радослав, Стефан Владислав, Стефан Урош V, Стефан Драгутин, Стефан Урош II Милутин, Стефан Владислав II, Стефан Урош III Дечански, Стефан Урош IV Душан, и Стефан Урош V. Име Стефан додавали су у част оснивача династије, традиције али и симболичне потврде њиховог права да владају.

Немањићи се, у до данас сачуваним писаним изворима, у правилу појављују потписани само заједничким владарскиm именом Стефан, а њихова лична имена која су добили по рођењу ређе су записивана.

Крсна слава дома Немањића

Осим самог значења имена Стефан, део одговора на ову занимљивост вероватно лежи и у распрострањености култа Светог Стефана у Византији, првог светитеља који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником.

Свети Стефан био је крсна слава династије Немањић и патрон-заштитник свих владара из ове породице. Његов лик се налазио на реверсу владарског печата, као и на бази кованица. Ово је био и разлог више да краљеви из династије Немањића поред свог имена додају и име Стефан.

Извор: Дневно

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. Miroslav Milentijevic каже:

    Ja sam mislio da ime Stefan dolazi od ime stene,to jest kamen.Kad je prvi Hriscanski mucenik drzo govor kojemu Jevrejima nije se svidjalo oni su rekli,Ti si Stefan i zato cemo tebi kamenovati

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.