Понос Јерменије: Ово је најстарија саборна црква на свету


Ечмијадзинска катедрала саграђена је 301. године, онда када је Јерменија постала прва земља на свету која је хришћанство прогласила државном религијом. Садашњи храм датира из 483. године, када је морао да буде обновљен након персијске најезде. Јермени је сматрају мајком-црквом, а у њој се налази и седиште њиховог поглавара.
Ечмијадзинска катедрала, мајка-црква Јерменске апостолске цркве и седиште њеног поглавара. Подигнута је 301. године, а садашња грађевина датира са краја V века

Ечмијадзинска катедрала, мајка-црква Јерменске апостолске цркве и седиште њеног поглавара. Подигнута је 301. године, а садашња грађевина датира са краја V века. Фото: Википедија/Areg Amirkhanian

Ечмијадзин, данас Вагаршапат, најсветији је град Јерменске апостолске цркве и седиште је њеног поглавара који носи титулу католикоса. У њему се налази Ечмијадзинска саборна црква, прва катедрала саграђена у Јерменији и најстарија катедрала на свету.

Првобитна грађевина је подигнута између 301-303. године од стране Светог Григорија Просветитеља, одмах након што је краља Тиридата III— који га је 14 дугих година држао заточеног у Хор Вирапу јер је одбио да принесе жртве боговима — превео у хришћанство а овај са своје стране прогласио нашу веру за званичну религију своје државе, чиме је Јерменија постала прва земља на свету у којој се то десило.

На месту на коме је саграђена претходно се налазио пагански храм, тако да промена његове намене уједно симболише и конверзију народа са паганизма на хришћанство. Била је седиште католикоса од оснивања па до друге половине V века.

Након персијске најезде из тог времена храм је тешко оштећен, а садашња грађевина датира из 483. године. Подигао ју је властелин и војсковођа Вахан Мамиконијан, а дограђивана је и обнављана све до 1868.

Премда Ечмијадзинска катедрала никада није изгубила свој значај, због тешког положаја у коме су се Јермени налазили током већег дела II миленијума, што због Арабљана што због Персијанаца што због Турака, дуго је била запуштена јер није имао ко да је одржава.

Тако су рецимо Персијанци поново похарали Ечмијадзин 1604. године, којом приликом су неке мошти и свето камење украдени и однети у Нову Џулфу у данашњем Ирану са јасном намером да се поткопа јерменска приврженост том њиховом тлу на коме хиљадама година живе (Нова Џулфа је данас јерменски кварт у Исфахану, другом највећем иранском граду).

1441. године је обновљена по први пут у значајнијем обиму, и у њу је враћена столица католикоса у којој је остала до дана данашњег. Другим речима, ова мајка-црква јерменских хришћана налази се у оквиру огромног манастирског комплекса у коме је њихова „патријаршија“ која носи званични назив Мајка-столица Светог Ечмијадзина.

У другој половини II миленијума још је много пута обнављана, па су тако звоници додати крајем XVII века а сакристија на источној страни храма 1868. године. Због тога је данас спој различитих периода јерменске архитектуре.

Током прве фазе совјетске власти овај град је изгубио свој значај, па је тако поново и катедрала остављена на цедилу, али је током последњих деценија XX столећа то почело да се мења, посебно од како је Јерменија прогласила независност.

Као што смо већ напоменули, Ечмијадзинска катедрала је мајка-црква јерменског хришћанства и њихова највећа и најважнија светиња. Град у коме се налази је стога верска престоница Јерменије, а и други по важности политички и културни центар те земље.

Уз манастир Хор Вирап, ова саборна црква је најпопуларније место ходочашћа јерменског народа. Скупа са Црквом свете Гајане из 630. и Цркве свете Хрипзиме из 618. године, као и археолошким налазиштем Зварноц у близини, налази се на УНЕСКО-вој листи Светске културне баштине.

(О. Ш.)

Извор: Телеграф

ПОДЕЛИТЕ

2 Responses

  1. Andro Mošić каже:

    Имао сам прилику и срећу да у више наврата боравим у Ечмиједзину и једном у Хор Вирапу. Јерманија ми је изузетно блиска и драга земља. Највећа светиња – Арарат налази се на тлу Турске, али је свим Јерменима у срцу. Питао Турчин Јерменина, како је у грбу Јеревана Арарат, а он није на њиховој територији? Јерменин му одговори, како је Месњец на вашој застави, а није на вашој територији (мисли се у јурисдикцији)!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.