Јоаким Вујић међу Росијанима и Сербљима у Одеси


Јоаким Вујић, српски театарски прегалац и путописац, почетком четрдесетих година 19. века одлучио се на путовање по источноевропским земљама, после којег је објавио књигу у Београду 1845. године под насловом “Путешествије по Унгарији, Валахији, Молдавији, Бесарабији, Херсону и Криму“. У овој књизи, Вујић је описао Одесу и истакнуте Србе у овом граду.
Јоаким Вујић

Јоаким Вујић (Димитријр Аврамовић, 1845.)

“Понајвише јесу Росијани, после следују Сербљи“

За пола века, колико је постојала пре доласка Вујића, Одеса је доживела велики просперитет. У време када је ослобођена од Турака, била је:

„само један мали отрцани градић с неколико худи и сиромашни колибица сеном и сламом покривених. После лета 1794. почела се она правити како варош, тако равно и пристаниште и првејши њен основатељ био је генерал Суворов, који је овој новој вароши основателни камен положио, а после њега дође херцег француски именом Ришеље, који њу по новом плану расположи, раздели и усовершенствује, затим лета 1795. ова варош преименована буде от Хаџибеја на Одесу. Она лежи на једном возвишеном месту при Црном мору, и јест новејша варош, пак лепотом, числи се трећа у целој Империји Росијској, сиреч: перва је Петербург, друга је Москва, трећа је иста Одеса“,

– забележио је у поменутом делу Вујић.

Почетком 19. века, захваљујући привилегијама цара Александра I, почиње нагли раст овог града, у који долазе трговци са разних страна, међу којима и Срби. Јоаким Вујић, у поменутом раду даје податке о граду, када је у њему боравио 1842. године:

„Еисло домова у Одеси находи до 8 000, а житеља на 50 000, от којих понајвише јесу Росијани, после следују Сербљи, Немци, Италијани, Французи, Шпањоли…“

Помиње и Татаре и Јевреје. Први Србин који је стекао велики углед међу трговцима био је Филип Лучић. Овај богати трговац је, према наводима Вујића, подигао „једно прекрасно здање“.

Вујић помиње и друге угледне српске трговце у одеси. Били су то: Петар Поповић, Драго Котурић, Вид Милутиновић, Александар Дамјановић, Лука Ожеговић, Антоније Квекић и други.

У Одеси су живели бројни Срби, међу којима научни, просветни и културни прегаоци, банкари и трговци који су се истакли и као добротвори.

Аутор: др Љубивоје Церовић

Извор: srbijuvolimo

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.