Царски порфир откривен у Сремској Митровици


У археолошком налазишту Глац, надомак Сремске Митровице, српски археолози и њихове колеге из Сиднеја открили су љубичасти порфир, који су у периоду римског царства носили само цареви и чланови царске породице.
Сирмијум

Љубичасти порфир; фото: Wikimedia

То откриће само је потврдило да се на познатом археолошком локалитету у Србији налазио римски град с царском палатом. Археолози већ неко време овде раде на ископинама, где се налазио некадашњи римски град Сирмијум.

Верује се да је овај град изградио Максимилијан Херкул, један од десет римских царева који су рођени на овом поднебљу. Максимилијан Херкул био је помоћни владар у периоду од 286. до 305. године пре нове ере. Његов изражен осећај за војне стратегије одлично се уклапао са Диоклецијановим политичким стратегијама.

„Постоје историјске чињенице које показују да је Максимилијан Херкул изградио палату у близини Сирмијума“, рекао је Стефан Поп Лазић, српски археолог.

Цео локалитет, који се налази код Сремске Митровице, има пет хектара површине, а на одређеним деловима нађени су мозаици који подсећају на оне из Сирмијума. Археолози тврде да је цео локалитет, који се налази у близини реке Саве, веома добро очуван.

„Овде смо пронашли торањ, одбрамбено утврђење и стражарницу која се налазила на самом улазу. Верујемо да је грађевина била веома импозантна. До сада смо успели да закључимо да је цела палата била окружена великим торњевима, и зидинама са огромним капијама. То нам уједно и говори да су, људи који су живели овде, били веома важни, чим им је била потребна оваква заштита“, изјавио је археолог Ричард Мајлс.

Поред тога што овај локалитет сведочи о Римском царству, говори доста тога и о људима који су насељавали овај период током трећег и четвртог века пре нове ере.

Истраживачи се надају да ће на овом месту успоставити и едукациони центар, како би успели да што више сазнају о римској прошлости на овим просторима.

 

Извор: mitrovica.info

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.