Светолик М. Драгачевац, човек који је послао писмо Хитлеру и због тога страдао у Матхаузену

ПОДЕЛИТЕ
Светолик Драгачевац, срески начелник из Параћина, упутио је писмо Адолфу Хитлеру, које завршава речима: „Пролићемо ти крв и ногом ти аждајо стати на врат да се не дигнеш. Упамти да нас је можда Господ Бог одредио да код нас добијеш одмазду за сва недела. Упамти.“ Слање писма прославио је уз музику у кафани и уз рефрен „Хитлер обрао бостан“. Два месеца касније Драгачевац је ухапшен и одведен у логор Матхаузен где је и умро 1942. године.

Светолик Драгачевац, пензионисани срески начелник из Параћина, упутио је писмо адресирано на канцеларију вође Трећег Рајха, Адолфа Хитлера, у Берлин. Његов лични пример јавног изражавања антифашистичког става један је од многобројних међу грађанима Србије пре и током нацистичке окупације. Писмо је написано 25. III 1941, на дан када је Драгиша Цветковић, тадашњи председник југословенске владе, потписао приступање Тројном пакту.

У документима сачуваним у Завичајном музеју Параћина стоји да је Слање писма Драгачевац прославио уз музику у кафани, а музиканти су му све време свирали маршевску музику и непрестано понављали рефрен „Хитлер обрао бостан“.

Параћин, дана 25. III. 1941 године
АДОЛФУ ХИТЛЕРУ

…Нит правде прекинут је. Зацарила обест и сила. Велики тлаче мале и у својој осионости не познају Бога; немају душу.
…Крвожедни Хитлер хита да ни једна њива на ово земаљској кугли не остане засејана јадом и чемером. Ни наша напаћена Отаџбина није поштеђена. Пружамо ти своју поштену руку али ти хоћеш и срце. У жељи да освајаш и тлачиш ти нам газиш оно што нам је кроз сва робовања и кроз векове било најсветије газиш нам слободу и част газиш нам понос.
…Теби Хитлере; кајинов сине ми деца великих отаца и дедова узвикујемо доста. Не слушаш ли наићићеш на бодре мишице наше. Пролићемо ти крв и ногом ти аждајо стати на врат да се не дигнеш. Упамти да нас је можда Господ Бог одредио да код нас добијеш одмазду за сва недела. Упамти.

Светолик М. Драгачевац
срески начелник у пензији

Два дана касније, југословенска влада је збачена у државном удару, а 6. априла почела је немачка инвазија. Два месеца касније, крајем маја 1941, године Драгачевац је ухапшен и прослеђен за Београд где је био „ислеђиван“ неколико дана. Наводно, потказао га је фолксдојчер Јозеф Паулус који је у Параћину имао малу ткачку радионицу и који је одмах потом постао окупациони градоначелник Параћина.

Под оптужбом да је осрамотио „фирера“ депортован је прво у затвор у Грац, а затим у концетрациони логор Матхаузен где је и умро 9. јула 1942. године.

Депеша коју је Оперативној команди Безбедносне полиције и Државној безбедности у Београду послао криминалистички саветник Вајс, пише да је Светолик преминуо од запаљења трбушне марамице. У истој се депеши тражи и да се о томе обавести покојникова супруга Јелена, те да јој се каже да је леш кремиран.

Светолик Драгачевац је проглашен од стране СУБНОР-а жртвом нацистичког терора, а у Параћину има и своју улицу. Продуцент и редитељ Слободан Ћирић је на основу сценарија Жарка Станковића 2012. године о њему снимио документарни филм. Лик Драгачевца у играним секвенцама, тумачи глумац Томица Ђорђевић.

Извори: Историјски архив града Београда, БДС, д-77, Дан ветерана, Учионица историје

Сродни текстови:

Бертолд Брехт – Српска посланица
Један проглас српских устаника из другог светског рата
Шимоново бекство из немачког логора и дуг пут до Србије
Фридрих Гризендорф – О Српском витешком духу
Писмо Србина енглеском краљу због савезничког бомбардовања
Срби су највећи борци и демократе Европе – Рут Мичел
Мајка православна – пјесма-врисак Владимира Назора о страдању Срба од усташа
Београд и Загреб 1941. кроз објектив немачког војника / ВИДЕО
Логори за Србе у Северној Норвешкој

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.


Поделите

2 Responses

  1. gago m каже:

    Večnaja pamjat,veliki čoveče …

  2. алатир каже:

    Громада од човека. Нека му је вечнаја памјат и слава! Но ударио је на чифута. Они су оличење зла. Чифути и данас дају својој деци име Адолф. Код чифута и данас живе потомци Химлера у данашњем исраелу. И Ајхман је био чифут. Каква је чифутска догма и у ком правцу воде овај данашњи свет говори њихов раввин Шнеерсон коме је јенкијевски конгрес дао највеће могуће признање- златни орден. Прочитајте не боли, бар не одмах и да знате шта нас све чека, ко дочека: Сионизм: планы и средства. Менахем Мендель Шнеерсон -http://communitarian.ru/posts/novyy_mirovoy_poryadok_plany/sionizm_plany_i_sredstva_menahem_mendel_shneerson_a_slavyanskoe_bydlo_my_izgonim_daleko_na_sever__13082015

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.