У турским нападима у Сирији уништен древни арамејски храм Аин Дара


У турским ваздушним нападима на регију Африн на северу Сирије теже је оштећен древни храм Аин Дара, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права, изражавајући жаљење због катастрофе коју упоређује с пустошењем Палмире.

Аин Дара, древни храм у Сирији, Фото: Wikipedia

„Храм датира из арамејске ере (1300 – 700 п.н.е). Уништено је око 60 одсто грађевине“, рекао је Рами Абдел Рахман, директор Опсерваторије са седиштем у Лондону.

Грађевина откривена 1982. простире се на око 50 хектара и позната је по остацима великих изрезбарених блокова од базалта и по зидним рељефима, подсетио је директор за сиријске старине и музеје, Мамун Абделкарим.

„Три хиљаде година цивилизације уништено je у само једном ваздушном нападу“, казао је Абделкарим са жаљењем.

Сиријска Управа за сиријске старине и музеје осудила је турске нападе на археолошка налазишта у Африну, потврдивши информацију о „уништењу храма Аин Дара, једне од арехолошки највреднијих грађевина што су их изградили Арамејци у Сирији“, стоји у саопштењу објављеном на интернету.

Управа је позвала међународну заједницу да изврши притисак на Турску „како би се спречило да археолошке и културне локације буду циљеви гранатирања и бомбардирања“, преносе сиријски државни медији.Турска операција против јединица сиријских Курда у Африну почела је пре недељу дана уз јако бомбардовање, али ограничено напредовање турске војске. Сиријска влада председника Башара ал-Асада осудила је турски напад, али се противи курдским тежњама за аутономијом у северним деловима Сирије.

Сиријски грађански рат, који је почео 2011, досад је резултирао наношењем огромне штете на многим историјским грађевинама, међу којима су древна Палмира и стари део Алепа, који су на листи Унескове светске културне баштине.

Извор: N1 info

 

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. Милосав каже:

    Ово је намерно одрађено

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.