Логор римских легија у Виминацијуму


У њивама око термоелектране Костолац археолози Виминацијума су почели откопавање моћних зидина око којих се од првог века наше ере развијао цивилни град који је израстао у престоницу провинције Горње Мезије. Мост је откопан и реконструисан, али не и велика капија легијског логора која је срушена у хунској најезди

Археолози Виминацијума су у њивама око термоелектране Костолац почели откопавање моћних зидина римског легијског логора око којих се од првог века наше ере развијао цивилни град који је израстао у престоницу провинције Горње Мезије.

Ископавања су почела после детаљног снимања терена георадаром и утврђивања простирања зидина утврђења у коме су једно време боравиле две легије, односно 12.000 -14.000 војника.

– Начин градње зидова, као и величина и обрада масивних блокова квадера су запањујући – каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ и руководилац археолошког пројекта Виминацијум. – Намера нам је да откријемо цео легијски логор.

Зидове логора је окруживао простран и врло дубок одбрамбени јарак испуњен водом, па се у утврђење могло ући само преко моста који се лако бранио. Мост је откопан и реконструисан, али не и велика капија легијског логора која је срушена у хунској најезди.

Ипак, њен изглед је сачуван на рељефу Трајановог стуба у Риму, где је представљен император који из Виминацијума креће у победоносни поход на Дакију.

Б. Субашић

Извор: Вечерње Новости

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.