Видовданска свечаност “Српског сокола“ на Цетињу 1914.

Видовдан је један од најсветијих српских празника и најтежи дан у српској историји. Он је постао одредишна тачка за сва будућа покољења: јунаци су хтјели достићи јунаштво Милоша и других косовких хероја, сањала се освета Косова, и сваког вијека на црногорској капи додавао још један сунчев зрак: на тамној подлози короте за Косовом исписивала се нада.
Видовдан

Видовданска свечаност Српског сокола на Цетиљу 1914./ Помен палим косовским витезовима

Поред упорног прекрајања историје које се немилосрдно врши и овај народ чупа из свог коријена, ево једног подсјећања како се некада, за вријеме краља Николе обиљежавао Видовдан. Видимо како се организовала прослава Видовдана у краљевини Црној Гори 1914. г. у организацији удружења Српски соко на Цетињу.

Видовдан

Плакат прославе Видовдана на Цетињу 1914. године у организацији Српског сокола

Соколско друштво „Српски соко” основано је 1906. године, када је прашки предњак Виљем Кукец дошао је на Цетиње и организовао течајеве за предњаке за војску и за чланове Цетињског сокола, каже се на сајту Корени. Радило се на тјелесном, умном и моралном васпитању својих чланова у народном духу. Такође се преко гимнастике и витешких игара радило на очувању у младих Црногораца витешког духа њихових јуначких предака.

Видовдан

Видовданска свечаност Српског сокола на Цетињу 1914. године

Соколарско друштво „Српски соко“, каже се на плакати, прославља по први пут своју славу Видов-дан.

На плакати видимо да је у 9 сати предвиђен збор свих одјељења у Соколани у свечаним униформама, одакле ће се поћи са војним музиком на гробове умрлих рањеника, гдје ће се одржати „помен палим српским борцима у Косовској бици и борцима који падоше за освету Косова“.

У програму је предвиђен и јавни час а навече представа у Зетском дому, „Бој на Косову“.

Овако су Видовдан обиљежавали наши преци.

Јован Маркуш

Извор: ИН4С

You may also like...

1 Response

  1. Pera pekar каже:

    To je nekad bilo dok crnogorci nisu evoluirali u milogorce i guslarske brdsko planinske njakavce.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.