На Хималајима пронађене фигуре непознате цивилизације

ПОДЕЛИТЕ
Група руских научника открила је два древна ритуална комплекса са јединственим фигурама коњаника који су припадали непознатоj цивилизацији на планинском подручју Хималаја.
Хималаји

Скулптуре на Хималајима које је у октобру 2017. открила руско-индијска експедицијаФото : Наука из первых рук

Руско-индијска експедиција предвођена дописним чланом Руске академије наука Наталијом Полосмак у западном дијелу хималајског масива (провинција Кашмир, Индија) открила је два древна ритуална комплекса са јединственим каменим фигурама, изјавио је замјеник директора Института за археологију и етнографију (ИАЕ) Руске академије наука Вјачеслав Молодин.

Ова научна експедиција ради истраживања у Индији већ три године, а прошле године је дала „фантастичне“ резултате. Ове године, истраживања у комплексном подручју Хималаја на граници Индије и Пакистана финансира научни фонд руског Института  и Хенкел (Њемачка).

Откривена су два ритуална комплекса, смјештена на удаљеном и високом мјесту у планинама, које је тешко приступачно. У светилишту је пронађено око 200 коњаника, а њихова посебност је што на неким од коња не сједи само један јахач, већ и два, три или четири, што је отјелотворење неких од мистерија и митова које тек треба протумачити са ових фигура, украшених рељефима. Ове скулптуре су израђене у истом стилу и богато су украшене, али су све јединствене.

Према ријечима истраживача, камене фигуре су из раног средњег вијека, на шта указује декорација коња и други детаљи.

На истом мјесту пронађени су и извори воде са, такође, специфичним каменим фигурама.

Чини се да је у Индији одавно већ све познато, али у ствари ови најновији проналасци то демантују, док се научна заједница по први пут сусреће са овим. Ово откриће се разликује од свега до сада виђеног и указује на то колико још има неоткривених ствари које се обично налазе на необичним мјестима на нашој планети.

Оно по чему је овај проналазак толико јединствен јесте што не постоји ништа слично овоме у до сада проучаваној иконографији у Индији, што упућује на неко за сада непознато становништво које се изненада појавило на Хималајима, настанило у удаљеним подручјима и оставило свој траг.

Приредила и превела: Сања Бајић

Извор: РИА Новости 

Сродни текстови:

Палиндроми у тамилској религиозној поезији из 7. века
Телугу спев о љубави Кришне и његових пратиља
Санскртски еп Киратарјунија о борби човека и бога
Шишупала Вада – Санскртски еп о борби бога са човеком
Магични квадрати бројева у Индији од ведских времена до данас
Бхагавад-Гита – најстарија предања аријеваца – о урушавању породице
Сива Жива и Јак-цар у Серберији – Откуд Индија у колективном памћењу Срба?
Колико су слични српски и санскрт?
У Индији пронађени трагови изгубљене цивилизације
Ригведа у слоговима и палиндроми


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.