Бројаница – много више од украса

ПОДЕЛИТЕ
Једно од духовних обележја сваког верника је бројаница. И ако се у данашње време бројанице носе више из модних него верских разлога (ако ћемо искрено да говоримо) она је много више од обичног комада накита. Бројаница је молитва и то једна од најстаријих!
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D1%91%D1%82%D0%BA%D0%B8#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Eastern-Orthodox-prayer-rope_2006-06-02.jpg

Православна бројаница; фото: Википедија

Бројанице се разликују по својој структури. Постоје мале и велике бројанице. Мале бројанице се састоје од 33 чворића а велике могу имати 50, 100 или чак 300 чворића.Сваки чворић се састоји од 7 крстића. Плетене бројанице се праве од овчије вуне што нас подсећа да смо ми словесне овце доброг пастира Господа Исуса Христа. Сваки верник док се моли уз бројаницу изговара молитву. Најчешће изговаране молитве су “ Молитва Исусова „ и  Молитва Пресвете Богородице.

Као што сам већ нагласила, многи „верници“ бројаницу доживљавају као наруквицу. Неретко се може видети да појединци носе више бројаница на руци. Нажалост, то је једно од погрешних схватања бројанице и њеног постојања. Бројаница не служи ни за игру ни за украс већ за молитву. Молитва је уткана у сваки део бројанице јер свештена лица која је праве током њене израде изговарају молитве. Стога треба увек имати у виду када се купује бројаница да она није модни детаљ.

Једна од највећих дилема која прати бројаницу је зашто се она носи на левој руци? Одговор је једноставан – из практичних разлога. Док се крстимо приликом молитве лакше нам је да држимо у левој руци. Такође, док обављамо свакодневне активности лакше нам је да је носимо на левој руци. Наравно никакав проблем није да се она носи на десној руци јер одабир руке није верско већ практично питање. Постоје и бројанице које се носе око врата.

Једна од највећих енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне? Када се деси да бројаница пукне треба је спалити. Бацање освештаних ствари је грех тако да се бројанице као и друге освештане ствари спаљују. У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница постоје и металне као и нанизане бројанице.

извор www.pravoslavie.ru

За Расен: Марија Ђорђевић,

блог Убележи!


Поделите

1 Response

  1. СЛОВЕНСКА МОЛИТВА БОГОРОДИЧИНОГА ПРАВИЛА – БРОЈАНИЦА/РОЗАРИЈ
    Православни и католички Xришћани – “Што је Xристос сјединио, не ваља растављати” – “Да се ове две цркве врате себи”
    Црква Криста Краља, Крунска 23, Београд, 9.10.2011 – 555. годишњица одбране Београда
    “За благостање Српскиx цркава и земаља”

    УВОД
    Богородичино правило је, по предању руских монаха, правило које је сама Мајка Божија открила у 8. веку, и њега су некада испуњавали сви Хришћани. У Православних, оно је данас готово заборављено а у Католика, од 13. века веома је раширено и познато као “росариум” (латински), “круница” (хрватски), “розариј” (руски), и друго. У келији светог Серафима Саровскога (1759–1833.) пронађена је свешчица у којој су описана чуда која су се дешавала онима који су свакодневно испуњавали Богородичино правило. Много је светом Серафиму Саровском блиских монаха и јереја и духовних чеда који су ово свакодневно чинили. Један од њих је и старац Захарија (1850–1936.). Он је говорио: “Без благослова Царице небесне, децо моја, ништа не почињите да радите. Када окончате посао, захваљујте њој, Брзопомоћници у свему богоугодном.” Старац се јако радовао када је неко од његових духовних чеда испуњавао правило. Други старац, отац Данило Гумановски, цео свој живот је испуњавао Богородичино правило. Због љубави према Царици небесној, за живота је био прозван Богородичиним старцем. У сачуваном писму свом духовном чеду писао је: “Даћу вам један истинско спасавајући савет – читајте свакодневно 150 пута (према 150 Псалама) Богородице Дјево, и та ће вас молитва спасити. Ако вам је испочетка тешко да 150 пута на дан понављате ову молитву, а ви је читајте по 50 пута на дан. Тада после сваке десетице читајте по једанпут Оче наш и по једанпут Отвори нам двери милосрђа…”. Старац Захарија је веома ценио епископа Серафима Звездинског који је свакодневно испуњавао Богородичино правило, при чему се молио за спасење целога света. Богородичино правило, које садржи целокупни земни живот Пресвете Мајке Божије и Христа, подељено је на 15 десетица, по најважнијим догађајима из њеног живота. По откривењу саме Богородице, испуњавање овог правила важније је од Акатиста, и ко ово правило испуњава бива под нарочитим покровитељством Царице небесне. Молитве правила могу се одбројавати на бројаницу или чак на прсте.
    КАКО МОЛИТИ БОГОРОДИЧИНО ПРАВИЛО
    • † “У име, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.”
    • “Вјерују во јединаго Бога Отца Вседержитеља, Творца небу и земљи, видимим же всјем и невидимим. И во јединаго Господа Исуса Христа, Сина Божија, јединороднаго, иже от Отца рожденаго прежде всјех вјек. Свјета от свјета, Бога истина от Бога истина, рождена, не сотворена, јединосушчна Отцу, имже всја биша. Нас ради человјек, и нашего ради спасенија сшедшаго с небес, и воплотившагосја от Духа Свјата и Марији Дјеви, и вочеловјечшасја. Распјатаго же за ни при Понтијстјем Пилатје, и страдавша, и погребена. И воскресшаго в третиј ден по Писанијем. И возшедшаго на небеса, и сједјашча одеснују Отца. И паки грјадушчаго со славоју судити живим и мертвим, јегоже царствију не будет конца. И в Духа Свјатаго, Господа, животворјашчаго, иже от Отца исходјашчаго, иже со Отцем и Сином споклањајема и сославима, глаголавшаго пророки. Во једину, свјатују, соборнују и апостолскују Церков. Исповједују једино крешченије во остављеније грјехов. Чају воскресенија мертвих. И жизни будушчаго вјека. Амин.” (Старословенски).
    1. десетица – Спомињући Рождество Пресвете Богородице, треба се молити за мајке, очеве и децу.
    • “Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим, и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.” (1x).
    • “Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом, благословена си ти међу женама и благословен је плод утробе твоје, јер си родила Спаситеља душама нашим.” – “Пресвета Богородице, моли за нас грешне.” (10x).
    2. десетица – Спомињући Ваведење у храм Пресвете Богородице, молимо се за заблуделе и од вере отпале. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    3. десетица – Спомињући Благовести, молимо се за утешење оних који тугују. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    4. десетица – Спомињући сусрет Пресвете Богородице с Јелисаветом, молимо се за сусрет раздвојених, деце и ближњих који су нестали без вести. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    5. десетица – Спомињући Рождество Христово, молимо се за препород душе и рођење новог живота у Христу. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    6. десетица – Спомињући Сретење Господње, молимо се Мајци Божијој да нас удостоји да се при последњем издисају причестимо Пресветим Тајнама Христовом. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    7. десетица – Спомињући бекство у Египат Мајке Божије са Богомладенцем, молимо се да нам Царица небеска помогне да избегнемо искушења и да се избавимо од напасти животних. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    8. десетица – Спомињући нестанак дванаестогодишњег Исуса Христа у Јерусалиму и бригу Мајке Божије за то време, молимо се Богомајци за постојану Исусову молитву. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    9. десетица – Спомињући чудо у Кани Галилејској, када је Господ претворио воду у вино по молби Мајке Божије, „вина више немају“, молимо Мајку Божију да нам помогне у раду и да нас избави од сваке опасности. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    10. десетица – Спомињући Мајку Божију испод крста Господњег када је туга као мач прошла кроз њену душу, молимо се Мајци Божијој да нам укрепи душевне силе и одагна униније из душе наше. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    11. десетица – Спомињући Васкрсење Христово, молимо Мајку Божију да васкрсне снагу и ободри душу за подвиг – мудрост, љубав и праведност. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    12. десетица – Спомињући Вазнесење Христово којем је присуствовала и Мајка Божија, молимо Царицу небесну да уздигне душу нашу од земних сујетних забава и да нас непрестано упућује на спасење. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    13. десетица – Спомињући Сионску горњицу и Силазак Светога Духа на Апостоле и на Мајку Божију, молимо се: “Срце чисто саздај у мени и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене”. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    14. десетица – Спомињући Успење Пресвете Богородице, молимо за своје покајање и за мирну, непостидну и безметежну нашу кончину. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    15. десетица – Спомињући славу Мајке Божије којом се она увенчала после Успења њеног на небу, молимо Царицу небесну да не остави верне који живе на земљи (и Српске цркве и земље), него да их заштити од сваког зла часним својим покровом. “Оче наш…” (1x), “Богородице Дјево…” (10x).
    • “Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у тебе надамо, него да се тобом избавимо од беда: јер си ти спасење рода хришћанскога.”
    • “Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!”
    • “Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова. Амин.” †
    ИСТОЧНИЦИ
    http://orthodoxwiki.org/Rosary
    http://pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bogorodica/Bogorodica.htm
    http://molitvenik.in.rs/molitve/molitvena_pravila/Bogorodicino_pravilo_divjejevskog_manastira.html
    Саставитељ: Slavic Christian Society / Société Chrétienne Slave / Slăviansko Xristianskoe Sŏbranie, Mississauga http://slavxrist.org; (“Да се ове две цркве врате себи” – Патријарх Иринеј, 2010.; одбрана Београда 1456. – Свети Јован Капистран, и други); рецензија: Протојереј Љубомир Рајић, Канадска Епархија http://istocnik.com; издавач: Црква Криста Краља, Крунска 23, Београд http://kc.org.rs 9.10.2011.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.