Аустријски цар Леополд Други о Србима као староседеоцима Славоније, Срема и Бачке

Леополд II (1747-1792) био је владар из династије Хабзбурга, прво велики војвода Тоскане од 1765. до 1790, а затим и цар Светог римског царства од 1790. до своје смрти. Такође носио је титуле надвојводе од Аустрије, краља Угарске и краља Чешке.

Леополд Други као цар Светог римског царства

Царство је у тренутку Леполдовог ступања на престо већ било уплетено у рат против Османског царства у савезу са Русијом. Свиштовским миром, који је потписан 4. августа 1791. године, царство је поново султану препустило Београд и централну Србију. 

У време Леополда Другог, Хрвати су покушавали да српске крајеве ставе под власт хрватских феудалаца у Аустрији. Срби су тражили да се одржи аутономија – и даље независне од мађарских и хрватских феудалаца, па су одржали свој Сабор у Темишвару 1790. године. Леополд Други је послао поруку Сабору Срба и посведочио да су Срби староседеоци Славоније, Срема и Бачке. Ево те поруке:

Што се Мене тиче, држим да је српски народ, и пре рата с Турцима, живео у Срему, Славонији и Бачкој, а приликом рата, једнодушно у поновном освајању истих предела, учествовао, те и сад тамо живи, па да, стога, на те земље и највише права има.

Извор: Трипод (Слободан Јарчевић: Средњовековни документи о Србима у Крајинама)

1 Response

  1. Нажалост кратко је владао ,само две године и није имао деце као и његов брат кога је наследио, који је владао само десет година.Умрли су обојица млади са једва педесет година.То су последњи римско-немачки и касније аустријски и аустро угарски цареви који су признавали велику улогу Срба у одбрани Царства.Њихово слабо здравље и прерана смрт је изгледа последица инцестуалног брака њихових родитеља који су блиски рођаци.И болест руског престолонаследника Алексеја је такође узрокована овим катастрофалним браком који је упропастио толике династије.

Оставите одговор