Аустријски цар Леополд Други о Србима као староседеоцима Славоније, Срема и Бачке


Леополд II (1747-1792) био је владар из династије Хабзбурга, прво велики војвода Тоскане од 1765. до 1790, а затим и цар Светог римског царства од 1790. до своје смрти. Такође носио је титуле надвојводе од Аустрије, краља Угарске и краља Чешке.
Леополд Други

Леополд Други као цар Светог римског царства

Царство је у тренутку Леполдовог ступања на престо већ било уплетено у рат против Османског царства у савезу са Русијом. Свиштовским миром, који је потписан 4. августа 1791. године, царство је поново султану препустило Београд и централну Србију. 

У време Леополда Другог, Хрвати су покушавали да српске крајеве ставе под власт хрватских феудалаца у Аустрији. Срби су тражили да се одржи аутономија – и даље независне од мађарских и хрватских феудалаца, па су одржали свој Сабор у Темишвару 1790. године.

Леополд Други је послао поруку Сабору Срба и посведочио да су Срби староседеоци Славоније, Срема и Бачке. Ево те поруке:

„Што се Мене тиче, држим да је српски народ, и пре рата с Турцима, живео у Срему, Славонији и Бачкој, а приликом рата, једнодушно у поновном освајању истих предела, учествовао, те и сад тамо живи, па да, стога, на те земље и највише права има.“

Извор: Трипод (Слободан Јарчевић: Средњовековни документи о Србима у Крајинама)

Повезани чланци:

Војна, привредна и судска самоуправа Срба у Мађарској и Аустрији
Аустријски цар Леополд Други о Србима као староседеоцима Славоније, Срема и Бачке
Дубровачка књижевност је српска
Српски Дубровник
Подаци о Србима у Срему, Барањи и Војводини од X до XIV столећа
Лујо Војновић о хрватском плану за истребљење Срба, XIX век
Аустријски државник фон Бартенштајн о Србима староседеоцима у Славонији
Ајнхардов летопис из 9. века о Србима који живе од Славоније до Далмације
Константин Порфирогенит: O Србима на отоцима, у Далмацији, Лици, Крбави и Гацку (10. век)
Ватиканска документа о Србима у Далмацији – пре турских освајања
Средњовековни документи о Србима у Крајинама

 

ПОДЕЛИТЕ

2 Responses

  1. Нажалост кратко је владао ,само две године и није имао деце као и његов брат кога је наследио, који је владао само десет година.Умрли су обојица млади са једва педесет година.То су последњи римско-немачки и касније аустријски и аустро угарски цареви који су признавали велику улогу Срба у одбрани Царства.Њихово слабо здравље и прерана смрт је изгледа последица инцестуалног брака њихових родитеља који су блиски рођаци.И болест руског престолонаследника Алексеја је такође узрокована овим катастрофалним браком који је упропастио толике династије.

  2. civokmed каже:

    Нису они били цареви, у самој титули се зову краљеви, само су русси имали царство. Швабе су измислиле и КАРЛА великог (Карл=Карол=Краљ, замислите да се него зове краљ Краљ), измислили су „древну“ везу германи-ватикан. На еспанскому језику герман=брат, германа=сестра. Герман је сербско име (патријарх Герман), и стара русска титула, од тога је уккрајинско Хетман.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.