Пиротски ћилим – српско етничко благо којем прети нестанак


Прослављени широм Европе због лепоте, пиротски ћилими, који су красили зидове и подове палата српских владара, као и домове градске елите, скрећу пажњу западних медија. Говори се, колико о њиховој несвакидашњој вредности, толико и о парадоксалној чињеници да се само десетак жена још брине да ово српско етничко благо потпуно не ишчезне.

У некад живом делу караванског пута између Истока и Запада, у Пироту су, наводи се у причама, од Си-Ен-Ена, и агенције АП све до Аустралије, више од четири века ткани теписи који су церемонијално простирани пред високе државнике и стране посетиоце. Пре само једног века ове рукотворине израђивало је 5.000 ткача.

– Данас се само 10 жена бори за њихов опстанак – истиче се.

Оне причају да је ткање тепиха традиција која се преноси с колена на колено, учи од бака и мајки. Сад се још њих десет, од 2009. окупљене у организацији „Женска срца“, бори да очува традицију записану у њиховим генима, јер су одрастале окружене пиротским ћилимима.

На Западу истичу фину текстуру танких тепиха чудесних шара, са два идентична лица. Пиротски ћилими су, истиче се, и географски заштићени, само се у Пироту могу производити, јер се ткају од вуне оваца само с овог поднебља. Али, нажалост, и тих оваца је данас мало, свега 250.

– Ткање је тежак посао. Захтева геометријску прецизност, изузетну вештину и креативност, уз прецизност. Све се ради ручно, као пре сто година. Две ткаље морају истовремено да раде цео месец да би направиле само квадратни метар тепиха – објашњава се.

Мистичну црту дају мотиви

Мотиви су пиротским ћилимима дали мистичну црту. Ткаље причају да они представљају старе симболе магичног значења и могу се читати као азбука слика, јер их постоји 95, које они који их раде морају да знају напамет. Сваки тепих прича своју причу, различиту у различитим епохама.

Извор: Новости

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.