У Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби, који говоре српскијем језиком (Цетиње 1911.)

ПОДЕЛИТЕ
У уџбенику „Земљопис“, штампаном 1911. године у државној штампарији на Цетињу, писало је да у Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби, који говоре српскијем језиком“.

Земљопис краљевине Црне Горе, 1911

Аутори уџбеника који је био намијењен трећем разреду основне школе су Ђуро Поповић и Јован Рогановић, Срби из Црне Горе.

У уџбенику се наводи да Срба у Црној Гори има око 300.000, те да су углавном православци, а има нешто и мухамеданске и римокатоличке вјере, „али треба знати да смо сви српскога поријекла и српске народности“.

„Осим Црне Горе, има још српских земаља, има још српских земаља у којима живе наша браћа Срби“, истиче се у уџбенику.

Наводи у уџбенику сведоче о насилној промјени и дискриминацији Срба у Црној Гори, чему смо свједоци и у актуелно доба, гдје црногорски режим доследно спроводи антисрпску политику.

извор: ИН4С


Поделите

6 Responses

  1. Марко каже:

    Па, Црна Гора није имала своје школе, но српске…Срби су то вешто искористили за политичку ствар. Треба поштено рећи.

  2. Марко каже:

    Зна се чије су масло овакви уџбеници и констатације. Ја ћу вам рећи да сам етнички Црногорац, научник. Осим тога, стриц мога оца се писао и написао 1914. године да је по етницитету Црногорац из Црне Горе. Једна ствар, а друга се односи на третирање етничких Црногораца у Царској Русији, што се види из небројене документације. И, молим вас, објавите овај пост. Чињеница је да су Гарашанин, Вук и Сима одрадили посао, који је Пашић довршио. Сад кусамо ту кашу. Будите сигурни у ово. Поздрав.

    • Хвала вам на коментару. Ми објављујемо све пристојне и аргументоване ставове наших читалаца, без обзира да ли се са њима слажемо или не.

    • Саша каже:

      Поштујем то што сте одувијек били Црногорац, посебно ако сте Цетињанин или из околине. Интересује ме само шта мислите о херцеговачким Србима које је Црна Гора припојила на Берлинском конгресу, могу ли они да се зову Црногорцима? Све оно што приговарате Србији, исто сте и ви радили са тим херцеговачким Србима. Мислите да би моји прађедови ратовали заједно са вашим и тежили ка уједињењу, да су се ваши према српству понашали као ви данас? Мучно је костима оних јунака поред никшићке цркве, кад виде шта је резултат њихове борбе, а посебно онима чији су унуци данас Црногорци, а не Срби. Никада нисам мислио да ћу рећи да је Аустро-Угарска учинила нешто добро за нас, али када данас слушам ставове црногорских политичара, испада да је штета што она не одбрани од Црне Горе сваку стопу Херцеговине.

  3. Milisa каже:

    U Crnoj gori se govori Srbski.

  4. Živko Vasić каже:

    Тужно је то кад Црногорцу, Херцеговци или Шумадинцу треба доказивати да је Србин и да говори српским језиком.
    Коме то још треба доказивати да су Свети Сава, цар Душан, Карађорђе, Никола Тесла, Свети Василије Острошки, Његош, краљ Никола, М. Пупин, Руђер Бошковић, Доситеј Обрадовић, Вук Караџић, Кустурица, Милош Обилић, Амфилохије, Матија Бећковић, Мило Ломпар, …, Срби?

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.