Устиколина и Цвилин – од римског новца, до битке кнеза Часлава с Угарима и преласка Турака преко Дрине


У Устиколини је недавно обављено археолошко ископавање терена, којим је употпуњења богата ризница предмета из римског периода. Подручје Устиколине и Цвилина имало је богату и бурну историју, о чему се испредало и доста легенди, од којих неке имају потврду и у историјским књигама, попут приче о настанку назива Цвилин – по цвиљењу мађарске војске коју је средином десетог вијека на том мјесту потукла војска кнеза Часлава.

Фото: foca24.info

Обрађујући њиве, мјештани Устиколине ископали су необичне новчиће и накит. Позвали су археологе из Сарајева и Горажда који су утврдили да се ради о римском новцу од бронзе и бакра, па је извршено и археолошко истраживање терена, којим је увећана ризница ископина старих 18 вијекова.

“Највише је нађено римског новца између другог и четвртог вијека. Поред тога нађено је доста римске тегуле-опеке, римске керамике и установили смо један слој културни за који са сигурношћу можемо тврдити да припада римском периоду”, каже археолог из Горажда Адмир Џемиџић.

Овај крај познат је као прави Елдорадо за археологе и историчаре. Раније су у Устиколини и са друге стране Дрине, на Цвилину, пронађени остаци римских вила са подним мозаицима, бронзано посуђе и надгробне плоче са римским натписима, а доста је и споменика из средњег вијека. На православном гробљу, у близини храма Свете Тројице, налазе се темељи ранохришћанске цркве, а на узвишењу Пресјека и једна од највећих некропола стећака у БиХ.

Занимљиво је да је Цвилинско поље, казују историјске књиге, добило назив по бици из десетог вијека, у којој је војска спског владара Часлава, посљедњег из династије Властимировића, на том мјесту жестоко потукла Мађаре. Кустос фочанског музеја у пензији Драгица Ћурчић подсјећа да је прича о тој бици записана у “Љетопису попа Дукљанина”.

“Под владавином Часлава, дође угарски кнез Киш који је харао овим крајевима, пљачкао и убијао народ. И Часлав је одлучио да крене са својом војском на кнеза Киша. Кажу на овом локалитету Цвилина да је тако потукао угарску војску да су они цвилили толико јако и дуго, да је по томе поље добило име”, наводи Ћурчићева.

Побједа на Цвилину Чаславу је дошла главе, јер је у осветничком походу удовица кнеза Киша добила од угарског краља велику војску, која је заробила и удавила Часлава у ријеци Сави, што је био крај тадашње српске државе и династије Властимировића.

Пет вијекова касније, у походу на Босну, турски освајачи су управо код Устиколине успјели да прегазе плаховиту Дрину, па не чуди што се овђе налази најстарија џамија у БиХ и једна од првих коју су Турци изградили на тлу Европе. Пронађени римски новац и грнчарија свједоче да је у римско доба ово био развијен крај, па архоелози намјеравају да наставе истраживања и да богату историју Устиколине, уз раме са природним љепотама, уврсте у њену туристичку понуду.

 

Извор: Фоча24.инфо

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.