На Повлену код Ваљева утврђење старо 3000. година


На ободу планине Повлен у селу Брезовице 2011. године откривено је праисторијско камено утврђење старије од 3.000 година.

Повлен; фото: Танјуг

Бедеми су дуги више од 300 метара и широки 2,5 до три метра, а камено утврђење пронашли су стручњаци из истраживачке станице Петница код Ваљева, изјавио је директор Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву Радивоје Арсић.

Унутрашњост има површину мало већу од пола хектара а бедем подсјећа на ситна праисторијска утврђења у Далмацији и Босни. Зидови су углавном добро очувани а фортификација обухвата простор од око пола хектара.

Судећи по неким површинским налазима, унутар бедема постоје чак и остаци стамбене архитектуре, казао је Арсић. Очекује се да значај овог налаза, потврди и екипа доктора Александра Булатовића са Археолошког института у Београду.

Површински налази унутар зидина указују да је утврђење активно коришћено дужи период, на крају бронзаног и почетком гвозденог доба, а није искључено да има и старијих слојева.

Антички налази су сконцентрисани на једном малом простору, што указује да је у првој половини четвртог вијека простор коришћен, али не као фортификација.

Ово је иначе, најстарија употреба камена на овим просторима за грађење бедема и једино до сада познато камено праисторијско утврђење на територији Србије, изузев Кршевице код Крушевца, које је знатно млађе, рекао је Арсић.

Он је додао да је ово насеље случајно откривено и да је очувани камени бедем протезао кроз густу шуму на око 800 метара надморске висине.

извор: РТРС

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.