Градина на Јелици – раноромејски утврђени центар


На јеличком вису и простору од 22 хектара било је подигнуто чак пет храмова, уз низ световних грађевина, кућа магацина и радионица. Пет цркава, четири зидане гробнице, стотину појединачних гробова и остаци војне и народне архитектуре сведоче не само о ромејској, већ и о германској популацији.

Градина, на Јелици; фото: Чачански Глас

Натпис на латинском указује да једна базилика потиче с краја 4. или из прве половине 5. века, а неопходно је истаћи и постојање крстионице у једној од базилика. Тако се наговештава да је град непознатог имена могао бити и седиште епископије.

Град на Јелици био је основан у 6. веку, највероватније за време владе цара Јустинијана, поставши центар свог региона, можда у већој мери него што је Чачак данас.

Међу првим налазиштима је у Србији која су побудила интересовања истраживача старина, а прва позната интересовања за остатке на путу Чачак – Драгачево потичу из 1843. године када је писар Среза драгачевског Сретен Протић сачинио препис једног рисмког натписа са Градине посвећеног богињи Дијани.

Бедеме града су ојачавале куле, а у град се улазило кроз најмање две капије. Крајем 6. или почетком 7. века град је спаљен у силовитом пожару који је, вероватно, последица аварских или словенских напада током словенског насељавања Балканског полуострва.

– Занимљиво је да је после кратког времена спаљени град поново насељен. Нова популација, која је углавном користила грнчарију израђену на начин типичан за Словене, боравила је у њему приближно до преласка из 8. у 9. век и најдаље почетком 9. века у њему се прекида живот – каже професор др Михаило Милинковић, који већ скоро 30 година води истраживања на овом локалитету.

Безимени рановизантијски град би после година истраживања требало да буде претворен у археолошки парк.

извор: Блиц

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.