Доктор који је са Исланда дошао да лечи Србе у рату


Живот је доктора са Исланда Јоханеса Аскеволда Јоханесена у време рата нанео у Србију. Његова помоћ нашем народу дирнула је све, а сада грађани Рековца желе да му захвале. Покренута је иницијатива да се, поред улице која већ носи његово име, по њему назове и здравствена установа у Рековцу.
Јоханес Аскеволд Јоханесен; фото: Левачке Новине

Јоханес Аскеволд Јоханесен; фото: Левачке Новине

Јоханесен је рођен на Исланду, од оца Норвежанина из Бергена и мајке Исланђанке. После студија медицине у Копенхагену одлази у Лондон. Тамо наилази на оглас у коме су се тражили лекари, који би са Црвеним крстом отишли у Србију у којој је отпочео рат 1914. године. У Србији му најбољи пријатељ са студија умире од тифуса, али он наставља да ради у српској војсци, и са њом се повлачи преко Албаније.

По избијању Другог светског рата, прикључује се партизанским јединицама и већину времена проводи као лекар у тадашњим главним болницама овог покрета. Упркос херојском држању током рата, био је познат по својој скромности.

– У исландским новинама из 1965. се појавио занимљив чланак о детаљу из његовог живота у Рековцу. У тексту се говори о томе како је у Рековцу живело доста ромске деце,

а Немци су и ову популацију, коју су третирали као нижа бића или животиње, пребацивали у концентрационе логоре. Једног дана су Немци дошли до Рековца у намери да их покупе и одведу у логор. Један од њих је отрчао доктору Јоханесену да га моли за помоћ иако није знао како му овај може помоћи.

Доктор је размишљао неколико тренутака, не зато што је оклевао у одлуци, већ на који начин би он то могао спровести. Тада је зграбио своју докторску торбу и велико парче папира, пошавши према кући ових људи. Узео је велико парче папира и на њему великим словима написао „Жутица, не додируј!!!“. Тај папир је затим закуцао на улазна врата. Када је др Јоханесен отишао, Немци су стигли и опколили кућу како нико не би могао да побегне. Када су приметили упозорење на улазним вратима, окренули су се и што су брже могли напустили Рековац.

Он остаје у Рековцу где упознаје и своју будућу супругу Наду. Добијају ћерку Љубицу. Дошао је у село Ратковић поред Рековца и иако су му понуђена висока политичка места и лагоднији живот, он је изабрао да живи скромно са својом породицом, не наплаћујући сиромашним породицама здравствене услуге.

Јоханес Јоханесен је уживао посебну популарност међу локалним становништвом јер поред оваквих дела, сиромашнима није желео да наплаћује лечење. Умро је у Рековцу 28. фебруара 1958, а дуго је на гробу овог левачког Шиндлера народ остављао цвеће и говорио да „враћа дуг свом доктору“.

Извор: Левачке Новине

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. Saša каже:

    Predivna priča…moje veliko poštovanje

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.