Бодеж фараона Тутанкамона није са овога света


Италијански и египатски истраживачи заједно су анализирали сечиво пронађено у саркофагу Тутанкамона, користећи преносни апарат за флуоресцентну спектрометрију. Открили су да гвожђе коришћено за израду бодежа потиче од метеорита. 

Тутанкамонов бодеж (фото: Gettyimages)

„Откако је откривен 1925. порекло материјала овог бодежа је предмет расправа, а раније анализе дале су контроверзне резултате“, пишу истраживачи у раду објављеном у „Meteoritics and Planetary Science“. Међутим, недавна анализа дефинитивно показује да је гвожђе „ванземаљског“ порекла. 

Како су то открили? 

Одао га је никл, објашњава Данијела Комели, научница која је радила на овом пројекту. Наиме, док многи гвоздени артефакти имају максимално четири одсто никла у свом саставу, Тутанкамонова оштрица садржи готово 11 одсто. 

Осим тога, ту је и кобалт – око 0,58 одсто. „Однос никла и кобалта у сечиву поклапа се са саставом метеорита“, каже Комели. 

Истраживачи мисле и да знају од ког метеорита потиче материјал. Наиме, само један има тачно такав однос никла и кобалта, а реч је о Каргу, откривеном 2000. на заравни западно од Александрије.

Истраживачи кажу да квалитет оштрице указује да су Египћани 14. века пре нове ере већ били искусни ковачи. 

Осим тога, раније је утврђено да је древни народ већ знао да поједини материјали не потичу са Земље, а метеорите су називали „гвожђем небеса“. 

Извор nweser /b92.net

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. gujaa67 civokmed каже:

    Донекле је тачно. Није тачна хронологија. Први челик јесте метеорског порекла, али је из Руссије, јер је данашњи Египат илити Мисир био велико империјално царско/ханско гробље, где су се бродовима довозили цареви и чланови породице после смрти, мумифицирани, воденим путем до Долине Царева или Луке царева (луксор). Сви су имали обележја хришћанског крста. Египћани који су држали безбедност гробља, и градили пирамиде и гробнице, су мамелуци. Потпуно их је побио Наполеон, све попљачкао и вечину однео за западну европу, укључујући и гробне сандуке који су у виду русских бабушки, дакле има их најмање један преко другог, завршни је обично од природног бетона са украсима. И сам Наполеон је себи саградио гроб али од храстовине (ха,ха..). Саркофаг значи ЦАР+КОФАГ, означава начин сахрањивања. Код Русса је то и дан данас у виду пирамидалних Могула, земљаних пирамида. Никаквих древних египатских фараона није било никада, али се та теорија брани по цену живота, јер је држе језуити а и сами египћани, веле зарад добре зараде и туризма.
    Има тога још—-

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.