Како је Лаза Костић хтео да ожени Теслу Ленком Дунђерски


Да је романса између Лазе Костића и Ленке Дунђерски једна од највећих српских љубавних прича већ је добро познато, али је дуго остало непознато да је песник, у очајничком покушају да се склони од лепе кумице, дошао на идеју да је уда за, тада 39-годишњег Николу Теслу. Писма која је послао великом научнику објављена су 2010. у Годишњаку Градског музеја у Сомбору.
Лаза Костић, Ленка Дунђерски, Никола Тесла

Лаза Костић, Ленка Дунђерски, Никола Тесла

Лаза Костић и Никола Тесла срели су се у Пешти 1892. године, где је научника посетила делегација Велике школе да би га позвала да посети Београд, а један од чланова делегације био је и велики песник. Тесла је исте године, први и једини пут, дошао у српску престоницу, али је са Лазом постао искрен пријатељ. Њихова преписка трајала је дуже од деценију.

Извесно је да идеју да га ожени богатом војвођанском наследницом Костић Тесли није изнео „очи у очи“ (као што је приказано у серији) већ у писмима. „Проводаџисање“ је почело у јуну 1895. у време када је Лаза већ скоро пет година познавао Ленку, а њихова љубав била већ учвршћена.

Знајући да је романса немогућа, песник пише великом научнику.

„Драги пријатељу, данас је, од прилике, трећа обљетница како смо се оно састали у Пешти и онако лијепо провели оно неколико дана. Наумио сам да прославим тај дан. Шта мислите како? Не бисте никад погодили да Вам не кажем:

Хоћу да Вас оженим!

… Quelle idée! Рећи ћете. Знам шта ћете рећи, знам шта ћете помислити, све знам, па ипак! Девојка коју сам вам наменио подобна је да савлада сваку женомрзицу. Ја мислим да би и мртвог оживела, не само мртвог Дон Хуана, него и мртвог свеца. Збиља:

Ономад сам је гледао у манастиру како целива неке мошти, суху руку неког свеца, па, у заносу од оног тамјана и од оне љепоте, чисто сам се зачудио, како да се она мртва рука не подигне да је загрли.

– Који је то светитељ? Запитао сам калуђера до себе.

– То није светитељ.

– Него?

– То је светитељка, преподобна мајка Ангелина.

– А? Сад разумем.

Калуђер ме погледа као да ме је разумио, а знам да ни не слути моје мисли.

До сада је одбила читаву војску просаца. Родитељи се забринули: има јој 24 године – ал не бисте јој дали више до 20. Отац је мој најбољи пријатељ, те сам дакако пријатељ и њој. Дуго сам се трудио да дознам за узрок те немилости, те једва једвице дознам: Њен је идеал Никола Тесла.

Ја сам јој признао да је то и моја давнашња мисао, али ми је навијек било на уму, како сте ви до сада сву своју љубав посветили великој идеји, па немате времена ни мислити на жене, а камоли на женидбу. Она се ипак узда да би Вас обрнула…

Толико о девојци. А сад – (…) о имовини, о женинству или о прћији њеној. Она може донети од прилике један милион франака. Али јој отац тако стоји да би могао отворити зету вересију и до једног милиона долара, ако затреба.

Промислите се добро, све мислите на једно смислите, па ми јавите, на шта сте смислили. Ако пристајете, послаћу Вам одмах слику моје намјењенице и дознаћете њено име. Било како било, свакојако вјерујте да остајем навјек ваш пријатељ Лаза Костић…“

Песник пише и да зна да је Тесла једном приликом рекао да, када би се женио, оженио би се само Српкињом. Ово своје писмо послао је Лаза Костић из манастира Крушедола, у који се био повукао, јер је и сам био не мало притиснут да се ожени пошто је пуних дванаест година био вереник једне девојке.

Писма из манастира Крушедол

Али мало је Тесла марио за властиту судбину. Све од јуна па до септембра Костић је напето ишчекивао одговор преко Океана. Кад га је добио, није сасвим познато. Како му је Тесла одговорио, опет не можемо тачно знати јер писмо није сачувано. Међутим, сачувано је зато писмо Лазе Костића од 4. септембра 1895. године на основу којег је јасан и Теслин одговор. Ево тог писма упућеног опет из Крушедола;

„Драги Пријатељу, ако хоћете да Вам речем по души, ја се другом одговору нисам ни надао. А кад већ говорим о души и кад се добро промислим, ваља ми признати: на вашем месту не бих ни ја другојачије.

Најкрупнији разлог за вашу женидбу био би, да се не сатре семе које рађа такове детиће. Али прво: не може се нико сасвим поуздати да ће имати деце, ни кад би се оженио у најбољој снази, ни кад би узео најздравију девојку.

Друго: Ко зна каква би била деца? Знам да су најгенијалнији људи рађали недоношчад, или бар сасвим обичне, свакидашње мозгове, а то је – сасвим природно: Њихов мозак је толико радио, да ништа није остало за њихова м… – Помислите само, кад би иза вас остала два три сина тупоглава, како би ти улудо могли потрошити сву славу своје дичне очевине…

Зато немојте мислити ни са каквим болом на то да сте ви задњи свога рода… Јер напокон, ваше племе, па да је и Немањино не би се могло лепше завршити него таквим егземпларом…

Напокон вам јављам да ћу се ја, ако Бог да, у недељу после Мале Госпође (22/10. септембра) венчати са мојом вереницом Јулијом Паланачком у Сомбору. Сад је дванаеста година како сам је био испросио… Ако нисте веровали у судбину, то је прилика да поверујете…“

Своје проводаџисање Лаза није крио од Ленке. У њеном дневнику остао је запис о овом догађају.

„О лету 1895. године

Не знам шта је с њим. Јавио се, али како! Нуди ми удају за неког господина из Америке, нашег порекла, славног проналазача, мислим да се зове Никола, презиме му је чудно. Како не разуме да ја хоћу само њега! Нећу ни лепог, ни младог, ни високог… Ово више не могу да издржим!“

Био је то крај неуспешне прошевине. Недуго потом, Лаза је пронашао други начин да прекине своју везу са Ленком – на предлог њеног оца, оженио се Јулијаном Јулчом Паланачки из Сомбора.

Смрт Ленке Дунђерски

Девојка којом је Лаза Костић намеравао да ожени Николу Теслу била је чувена лепотица Ленка Дунђерски, која је потицала из угледне и богате породице земљопоседника у Бачкој. Оно што се, међутим, из преписке не види, то је чињеница да је Лаза заправо био до ушију заљубљен у Ленку. Све је могао да преброди и премости, све да натпева и да надговори, али само једно није: њој је било 24, а њему 54 године.

Три месеца пошто је Лаза проводаџисао код Тесле и док је песник био на меденом месецу, стигла најтужнија вест – „8. новембра, после кратког и тешког боловања, у 25. години млађаног јој века, у вечност се преселила Ленка Дунђерски“.

У трећем писму које упућује Тесли исте године, опет из манастира, Лаза Костић је само могао да обавести свог пријатеља о изненадној смрти Ленке Дунђерски. Дуго је одлагао да му јави, али је то ипак учинио 31/19. децембра 1895. године:

„Драги пријатељу, ето, то је Ваша несуђеница,

Видите, колико сам се скањевао и ломио, док нијесам прекинуо, да вам ипак пошаљем онај црни лист. Мени је била као сестра. Као што видите, неће ни ваша биографија остати без романтике, најлепше ал и најжалосније.

А ја сам оставио жену – још прије Ленкине смрти – управо утекао сам од пуница; имам их двије. Сад сам опет у манастиру Крушедолу. Жена ме зове кући. Сад се погађамо. И то је романтика, је ли?

Сретан вам Божић и да Бог да, да у новој години постигнете све што сте наумили. Навек ваш пријатељ Лаза Костић.“

Тако Лази Костићу није успело, уз сав труд, да ожени Николу Теслу, Није, што би се рекло, па крај. Али, баш одатле је песник и пошао. Зашто?

Одгонетку је дао књижевник Станислав Винавер. У свом тексту „Како се родила песма Санта Мариа делла салуте“ он узима ову преписку између великог научника и великог романтичарског песника зато што јој је у средишту Ленка Дунђерски. А та несрећна млада девојка постала је бесмртна тек у Костићевој лабудовој песми, којом се, како истичу неки историчари књижевности, на најлепши начин окончава и српски романтизам у књижевности.

Винавер је писао:

 „Преписка између Лазе и Тесле даје увид у срж оба ова занесена духа, од којих је један хтео да верује само у романтику, а други само у древне праузроке и праскозорја. Елем: Лаза је заљубљен у Ленку Дунђерску. Али се, оронуо, не осећа достојан ње. Тражи јој достојног мужа. Налази: Лаза је напунио романтичну Ленкину главу Теслиним ликом. Она је, доследно, волела њега, Лазу: он се, Лаза уплашио и гетеовски побегао од ње, у Крушедол. Ленка верује Лази. Кад није Лаза – нек је Лазин Тесла.“

извори: Знање, Дневно

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.