Неистражено Требиње: Градина на врху Кучиног брда


Мноштво неистражених локалитета и објеката древних градина, грађених од слаганог камена без везива, старих до 3.000 година налазе се у околини Требиња.

Неке од њих, оне веће, могу у барем дјеломично реконструисаном облику, бити интересантни археолошки и историјски објекти, занимљиви за посјету како локалним становницима, тако и туристима, јер не заборавимо археолошки туризам, као дио међународног културног туризма, у свијету је веома популарна и профитабилна туристичка грана.

Градина на Кучином брду јужно од центра Требиња изнад  насеља Алексина међа, на врху Кучиног брда, једна је од таквих загонетних и од стране археолога још неистражених градина. С обзиром да овај текст није посвећен истраживању градине, то је посао за професионалне археологе, већ њеној промоција у јавности, зато ће детаљи њеног облика, величине и могућег значења бити наведени у основној мјери, а приложене фотографије говоре 1.000 ријечи.

До градине се стиже шетњом из два правца. Путем за Страч од стране брда Црквине или од Гељова моста па узбрдо вијугавом стазом. Посљедњи дио пута до ње означили су планинари друштва ‘’Вучји зуб’’ јер испод градине води стаза до оближњег природног феномена ‘’Камене очи’’. Градина је доминантна јер је на врху брда и близу ње је далеководни стуб па се лако лоцира. Са градине се пружа хоризонтални поглед у углу 300 степени, од Петропавловог манастира у правцу југа, преко панораме на западу и цијеле дужине Леотара са Требињем у подножју.

Укратко о физичкој структури градине

Централни дио градине на врху брда је озидина кружног облика направљена од слаганог камења, пречника пет метара и највише висине до један метар са маленим улазом. Испод ове врховне озидине, уоколо се налазе гомиле разбацаног камења, углавном разваљених старих грађевина, а у дијелу према сјеверу има још јасно видљивих бедема и подзида грађених од слаганог камења од којих су неки прилично велики и тешки.

Ова праисторијска грађевина, укупних димензија 50 метара са 25 метара је у оптималној фази изградње била већа и импозантнија, него што то данас у руинираном стању изгледа.

Читава грађевина вјероватно је имала вишенамјенску функцију, као стражарница, одбрамбена кула, али могла је бити истакнути дио древне астрономске соларне опсерваторије са комплексом равних зидова у близини брда Црквине који су усмјерени тачно на ову градину.

Чему је служио гранит

Веома је загонетно да се унутар комплекса градине у источном дијелу испод самог врха, налази релативно мања количина природног шљунка, облутака и облог пијеска, тј. камења обликованог и обрађеног утицајем протока воде. Њихова величина се креће у распону од неколико милиметара па до 10 сантиметара. Ради се углавном о разним и обојеним врстама метаморфних и седиментних стијена, разнобојних врста гранита, примјерака бијелог мрамора и веома мало кречњачких облутака.

Ово камење је донесено на врх брда поред градине вјероватно из корита неке ријеке у Босни гдје оваквог стјеновитог материјала има. Остаје загонетка коју је сврху ово, за ово подручје природно непостојеће врсте камења које је геолошки много старије од околних стијена, имало на локалитету ове градине.

Спасимо од заборава

Облик овог древног грађевинског комплекса, као и многих других у околини Требиња, пружају јасан доказ да је овдје прије 3.000 година живјело бројно становништво и да је овај објекат на овако истуреном и доминантном положају имао веома важну намјену. Овакав историјски објекат, тј. историјску грађевину с оваквом старошћу, без икакве сумње у погледу научног значаја и значаја као културно-историјског споменика, требало би на правилан начин конзервирати, заштити и поставити неки знак с кратким натписом о чему се овдје ради. Не само ради нас, већ ради археолошке спознаје, образовања, као и поштовања и очувања наше историје коју треба памтити и преносити на будуће нараштаје.

Миро Илић (Глас Требиња)

Извор: Радио Требиње

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.