У пећини Орловачи пронађена највећа лобања пећинског медвједа


Пећина Орловача која се налази 10 км од Пала у селу Сумбуловац, осим што биљежи раст туристичких посјета и представља природну ријеткост и атракцију и даље изненађује истраживаче и спелеологе.
Медвед

Пећински медвед

Група истраживача: Самарџић Младен, стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале, Јелена Голијанин виши асистент на Одсјеку за географију Филозофског факултета у Палама и Невен Рудић професор географије у ОШ „Мокро“, пронашла je нешто што успијева веома малом броју спелеолога и што за многе остаје само животни сан.

19.8.2015. године група се одважила да направи истраживање у туристичком дијелу пећине не слутећи да ће на удаљености од око 100 метара од самог улаза у пећину пронаћи лобању пећинског медвједа (Урсус спелаеус) која је својом величином једнака највећој пронађеној! Лобања која је пронађена је већа за 10 цм, од оне која се налази у музејској поставци пећине. Значај проналаска је велики како за пећину тако и за оне који дођу да је погледају.

Осим лобање пронађено је и више локалитета са костима за које је потребно спровести детаљнија истраживања и који могу понудити нова, невјероватна открића!

„Истраживања у пећини се спроводе више пута годишње, у зависности од временских прилика. Киша и поплаве које се дешавају у пећини потенцијално могу да открију канале који воде до скривених просторија. У овој години су вршена три истраживања и то у другом дијелу пећине у којем се не одлази толико често“, изјавио је Самарџић Младен, стручни сарадник за културно-историјска и природна добра наше општине.

Пећински медвједи су изумрли прије 16.000 хиљада година, а да би се утврдила тачна старост костију, потребно је урадити испитивање уз помоћ методе Ц14 која је веома скупа.

„Лобања и остале кости које су пронађене ће бити очишћене и заштићене. Лобању ће посјетиоци моћи да погледају када се заврши препарирање. Ово откриће је веома значајно како за екипу која је учествовала тако и за саму пећину и туристичку понуду“, изјавио је за наш портал Самарџић.

Ово фасцинантно откриће би Орловачу требало учинити још атрактивнијом и довести велики број истраживача из различитих области.

Самарџић је упутуио позив професијама које могу поспјешити развој и заштиту пећине Орловаче.

„Пећини и проналасцима треба посветити више пажње. Ми ћемо наставити да истражујемо и позивамо све који нам могу помоћи да нам се придруже јер су сазнања до којих нас доводе проналасци у Орловачи од великог значаја за човјека.“

Пећина Орловача је станиште најугроженије групе сисара у Европи – слијепог миша (Мicroc hipotrea), који припада ендемској ентемофауни. Поред костију медвједа у пећини су у претходним истраживањима нађени и врло занимљиви археолошки детаљи, као што су фрагменти керамике из мезолита, затим амонити – становници мезозојског мора, и сјекира стара између 2.500 и 3.500 година.

Уређење пећине Орловача почело је у јуну 2002. када се кренуло с озбиљним спелеолошким, палеонтолошким, археолошким и другим значајним истраживањима.

Извор: Пале лајв

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.