Пронађена ранохришћанска базилика код Станичења близу Пирота


Испод аутопута који повезује Ниш и Пирот а који је у изградњи пронађена је ранохришћанска базилика.
Пирот, Базилика

Пирот, Базилика; фото: Музеј Понишавља

Приликом радова на изградњи “Коридора 10” од Пирота ка Белој Паланци, код села Станичење испод старог магистралног пута Пирот – Ниш, чија би трака требало да буде део коридора, дошло се до случајног открића ове ранохришћанске базилике за коју се сматра да је изграђена између 4. и 6. века. Археолошки радови на овом важном открићу трају већ неколико дана а за сада има веома мало података о самој базилици.

Оно што је досадашњим ископавањима утврђено је да постоји крипта испод саме базилике у којој се налазе највероватније гробови некадашњих ктитора базилике. Тренутно се прати и ископава зид базилике који ће нам омогућити да сазнамо праву величину ове некадашње грађевине.

Екипе Завода за заштиту споменика културе из Ниша и Крагујевца раде на евидентирању овог проналаска а радови ће највероватније трајати још наредних месец дана.

Извор: Музеј Понишавља

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. Урбана Герила каже:

    Прошлу базилику (правилније је за српски-василика) су прегазили аутопутем због немара Завода, али и бахатости варварске окупационе власти, јер и једнима и другима култура и вера нису међу приоритетима. Надајмо се сада да се може извршити притисак на власт да скрене за 100м тај пут, на дужој траси се неће ни приметити. Сем тога ови случајеви показују да наша историографија и археологија не говоре међу собом дуже време, а и у рукама су антинационалних кадрова који још од комунизма затиру трагове којима би наш континуитет постао читкији кроз археолошке налазе и историјско расветљавање. На овим случајевима се може сагледати где престаје теорија, а где остаје јасна завера. Мада би пре рекао да садржај те завере не чине еечији планови (има и тога сигурно), него наш немар, заглупљеност и анестетизована свест. Томе додајмо и људе који су аутошовинисти, а питају се око тих ствари и њихова је пресудна шта се проучава а шта не, и како се формирају нови кадрови, и добијамо слику зашто на тлу на којем где год да закопаш има неких налаза, ми ни познате локалитете немамо истражене деценијама и сад већ вековима.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.