Пронађена џиновска статуа фараона Псамтека Првог


Археолози из Египта и Немачке пронашли су делове осам метара високе статуе у једној бари у дивљем насељу Еиn Ал-Шемс на обронцима Каира. Она највероватније представља фараона Псамтека I који је владао Египтом између 664 и 610 године пре нове ере.

Photograph: Khaled Elfiqi/EPA

Откриће, које је египатски министар за антиквитете Махмуд Ал-Афифи назвао једним од најважнијих у историји, пронађено је у близини рушевина храма Рамзеса II у древном Хелиополису на источном крају Каира.

“Прошлог четвртка позвали су ме да објавим велико откриће статуе краља, вероватно Псамтека I, направљене од кварцита”, рекао је Калед ал-Анани, министар антиквитета. На статуи је пронађено угравирано једно од Псамтекових пет имена.

Египтолог Калед Набил Осман описао је статуу као „импресивно откриће“. „То је било главно културно место античког Египта, а чак га и Библија помиње“, истакао је он и додао да је тужна вест да ће цела та област морати да буде очишћена.

“Пронашли смо бисту и доњи део главе, круну, десно уво и део десног ока”, објаснио је Анани. „Ако се ради о статуи овог фараона, онда је то највећа статуа икада пронађена која потиче из касног периода древног Египата“.

Археолози су пронашли и горњи део статуе фараона Сета II, унука Рамзеса II, у природној величини. Махмуд Афифи је додао како је статуа фараона Сета II направљена од кречњака и да су врло јасне фараонове црте лица.

Део обелиска, Photograph: Khaled Elfiqi/EPA

Храм сунца у Хелиополису основао је Рамзес Велики. Био је то један од највећих храмова у Египту – готово два пута већи од Карнака у Луксору, али је уништен у грчко-римско доба.

Многи обелисци тада су пресељени у Александрију или Европу, а камење са тог места искоришћено је за изградњу Каира.

Стручњаци ће покушати да пронађу и остале делове статуа и да их рестаурирају.

Ако им то пође за руком, статуа би требало да стоји на улазу у Велики египатски музеј у Гизи, чије је отварање заказано за следећу годину.

извори: Б92, Dailymail

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.