Откопава се палата Херкулија код Сремске Митровице


Мешовити српско-аустралијски тим археолога почеће истраживање налазишта Глац код Сремске Митровице. Траг луксузног камена и подног мозаика открио постојање раскошне виле императора.
Сирмијум - Макета

Сирмијум – Макета; фото: Википедија

Један од од аустралијских универзитета у Сиднеју, изводи научно-истраживачке радове на археолошком налазишту Глац, четири километара удаљеном од центра Сремске Митровице. На овом комплексу, који никада није био истражен на одговарајући начин, налази се још неископана палата императора Максимилијана Херкулија. После завршених радова, Митровчани очекују да ће се и овај веома вредан споменик сврстати у светску културну баштину, поред Царске палате.

Данашња Сремска Митровица, а некада Сирмијум, био је антички град и један од четири престонице Римског царства. Најпознатији историчар 4. века Амијан Марцелин назвао га је „славном и многољудном мајком градова“, јер је у њему рођено неколико римских императора.

У доба највећег процвата Сирмијума, у 3. и 4. веку, овде је постојала велика ковница новца, раскошна царска палата, са позориштем, амфитеатром, форумом… Град је захваљујући управо томе, много векова касније, постао велико археолошко налазиште, па га данас називају „музејом под отвореним небом“.

За постојање комплекса касноантичке виле на локалитету Глац, сазнало се када је неформалним и неархеолошким ископавањима откривено неколико зидова и подова са мозаицима. Нађен је већи број предмета, као и луксузни грађевински материјал.

– Удружени српско-аустралијски тим Археолошког института у Београду и Универзитета у Сиднеју реализује петогодишњи пројекат археолошког ископавања, истраживања античке виле на Глацу. Професор Ричард Мајлс са аустралијског универзитета, води групу студената и археолошко особље  док трају истраживачки радови.

Центар за нове технологије потврдио је да на локалитету Глац постоји више декорисаних вила из 4. века, али се на основу записа Аурелија Виктора, римског сенатора и историчара, дошло до закључка да оне припадају тетрарху Максимилијану.

У једном од његових списа стоји да је император Херкулије изградио палату недалеко од Сирмијума, на имању где су некада његови родитељи радили. Управо пронађени грађевински материјал, посебно зелени и црвени порфир (камен) са Пелопонеза и из Египта, указују на то да је грађено за особу или породицу високог статуса.

Сирмијум - Царска палата

Сирмијум – Царска палата; фото: Sremske Vesti

ЦАРСКА ПАЛАТА

Грађевински комплекс Царске палате један је од најважнијих археолошких налазишта у Сремској Митровици. Пре три године завршени су радови на конзервацији и рестаурацији јединог сачуваног фрагмента подног мозаика са представом бога Меркура. И он је данас изложен на зиду ове грађевине.

извор: Новости

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.