Нека свако од нас макар каже: Хвала вам, бесмртни јунаци!

Тачно 1949. године, у Ђаковици је по наредби комунистичких власти подигнута у ваздух велелепна црква, спомен-костурница хиљада српске деце помрле у Албанији. Од остатака цркве и дечјих костију у Ђаковици су озидани јавни тоалети. У Србији се ни данас не слави победник са Цера, већ онај што је на главу ставио имитацију његове шапке, не читају се успомене победника са Колубаре већ мемоари једног легионара, у Србији данашњице се не поштује онај кога су на импровизованим носилима његови војници пренели преко Албаније, а велича онај који се сакрио и од војске и од народа!

Милунка Савић, шест пута рањавана, носилац по две Карађорђеве звезде, медаље Обилића и француске Легије части, издржавала се као самохрана мајка четворо деце радећи као чистачица.

Мајка Гаврила Принципа је преживљавала од милостиње!

Момчило Гаврић, који се као једанаестогодишњак, оставши без целе породице, са Дринском дивизијом повукао преко Албаније и постао најмлађи официр у Првом светском рату, умро је као сиромашни пензионер.

Милан Стојадиновић, најзаслужнији за финансирање српске државе на Крфу, човек који је личним средствима учествовао у изградњи спомен-костурнице српским јунацима на Виду, протеран је 1940. из Србије као издајник. 

Па Слободан Јовановић, наш највећи правник, још увек није рехабилитован!

Мајор Драгутин Гавриловић који је рањен превео своју јединицу преко Албаније, ону исту коју је врховна команда избрисала из свог бројног стања, сахрањен је након Другог светског рата без и најмање почасти, у енглеској униформи, јер му је српску краљевску униформу одузела револуционарна власт.

Да је другачије, да ли би сликар Михаило Миловановић, оснивач Удружења ликовних уметности, био стрељан у Ужичкој републици под оптужбом да је енглески шпијун? 

Зар би Јован Дучић преминуо у емиграцији као народни непријатељ, док су његова дела била готово забрањена у отаџбини? 

Др Арчибалд Рајс, професор Криминалистике на Универзитету у Лозани, који је на позив српске владе истражио и презентовао свету злочине аустроугарске војске у Мачви и Подрињу, који је своју имовину потрошио на финансирање српских избеглица, чије тело почива на Топчидеру, а срце на Кајмакчалану, преминуо је након свађе са једним српским железничаром. Сви су они прешли Албанију, али и Растко Петровић и Мика Алас и Дис и Станислав Бинички и политички прваци Љуба Давидовић и Андра Николић. Они су истински делили судбину свог народа.

Има ли међ’ вама, господо политичари, некога ко би као Андра Николић и Нушић животима синова одбранио част отаџбине? Има ли некога међ’ нама ко би као мајор Тодоровић певао српску химну док су га Аустријанци спаљивали, неког пуковника Гајића који би на позив за предају Београда уместо белом одговорио са три српске заставе?

Они су и обични људи, сељаци, скромни и уздржани, али горди, несаломиви и слободни. Они су и Драгутин Матић, редов са најпознатије ратне фотографије на основу чијег је профила један јапански психолог сачинио читаву психофизичку студију о напрегнутости овог ратника. Они су и моји прадедови Крста и Јеремија. Они су и ваши преци.

Али, да ли су такви преци заслужили овакве потомке? Или: да ли смо ми овакви заслужили такве претке? Зато вас молим, нека бар на секунд свако срце туче к’о топови на Текеришу, нека свака душа заигра Марш на Дрину, нека ушима одзвањају речи мајора Гавриловића, нек’ се стегну груди уз Тамо далеко, нека свако у мислима оде за прадедом својим, нека свако од нас макар каже: хвала вам, бесмртни јунаци!

Аутор: Милош Станковић

извори: Србски ФБР

ПОДЕЛИТЕ

3 Responses

 1. Леонид Војиновић каже:

  Слава свим Србским Див јунацима!

  Благодарећи Див јунацима, Срби су и данас овде!

  Било их је!

  Имали су наследнике, http://www.vojinovicpetar.com

  Има их и касније као симбол Кошара!

  И данас су око нас!

  Биће их и убудуће за сваки Србски бој и опстанак!

 2. Akrus Acras каже:

  Слава им и хвала довека !!! Они су, иако упокојени, она срж српског национа која не да да се затремо до краја. Али је тужно колико комирани национ не обраћа пажњу на њих и не поноси се њима, него се поклања онима који данас воде национ у пропаст и који нам не мисле добро зарад личних циљева…

 3. Константин каже:

  Тужно је што се на сјату као што је овај , прозива Свети Србски народ , уместо да му се објасни да је доласком карађорђевића , почела распродаја Србије , једино горе од њих је усташка власт броза , највећег злотвора Србског народа , тако да се ближи 100 година , Србске пропасти под скотовском влашћу и уништавањем свега што је Србско а највише историје , па имамо једног османлију , племенског вођу , интелектуалног инерта , који нам вређа свету Србску историју самим , боравком на нашој историјској земљи , јер је цела садашња турска била некада Србија и сва писана историја није о неком турском народу који настаје после 1 светског рата , в ећ о Светом Србском народу , који се жртвовао да би се оформило европско педерско царство и развила ткзв европска кјултура а у исто време док се развија више културних праваца , католичка црква спаљује жене , децу , старце , као и радно здраве људе , под изговором да се баве , чарањем , враџбинама и другим , нечасним радњама по схватању католичке цркве , ђаво може бити само један и то директно под контролом католичке цркве и за то треба убијати , живеле све грађевине по европи којима се дивите , сви мурали , мозаици , слике , сви су они настали на Косову пољу да би се европа развијала у декаденство а ми отишли у историју а после неког времена и у заборав, као што одлази и само Косово.
  Тако да не дирате у народ који ради како му кажу , ако имате м..а , критикујте онога кога треба а народу се скините са врата , довољно му је што има на врату вековне будале , само му фале и браниоци.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.