Мистериозни лавиринт Будима: Древне пећине испод дворца


Дубоко испод камених зидова палате из 13. века, налази се Лавиринт у Будиму, а у његовим мрачним ходницима лежи мрачна историја древног замка.
Будим

Импресивни Будимски дворац у Будимпешти на Дунаву

Ту се крију скелети који чувају многе тајне, а лавиринт је једно време био отворен за јавност. Међутим, полиција је 2011. године извршила рацију лавиринта и закључала га из необјашњених разлога. Шта се то крије испод улица Будимпеште?

Мрачна историја пећина

Комплекс подземних пећина и ходника су у камен урезале термалне воде дуго пре него што је праисторијски човек почео да га користи као склониште, пре пола милиона година. Наводи се да су у пећинама пронађени камени алати стари 350.000 година који су припадали хомоеректусу.

Ходници и одаје се простиру на површини од око 1.200 метара и налазе се око 16 метара испод древног замка у Будимпешти. Ове пећине су тако јединствене да су 1987. године препознате од стране УНЕСКО-а као место од светског значаја.

На овом месту се такође налазио римски град Аквинкум, тачно између Будима на десној страни Дунава и Пеште на левој страни. Пешта је била важан економски центар, али је уништена 1241. године када су Монголи напали Мађарску. Она је поново изграђена у исто време када је краљ Бела IV саградио замак у Будиму изнад древних одаја.

Први становници су користили пећине за чување хране и воде. Дубоки тунели су се такође користили и као склониште за време рата, али су временом потпуно заборављени.

Ове пећине су поново откривене тридесетих година када се развијао град, а пронађене су и кости које су сада изложене у музеју.

Будим

Оса Олтара света у лавиринту Будимског дворца; фото: Sott.net

Уклети ходници

На улазу у пећину су пронађени докази да се ту некада налазио турски харем, а наводи се и да је пронађено неколико скелета у дубинама тунела из времена отоманске окупације. Верује се да су у питању жртве које су Турци бацили у бунар када су окупирали замак.

Лавиринт је једно време служио као затвор, затим за мучење, а једна од најјезивијих прича укључује злогласног Влада Тепеша, познатијег као Дракула.

Прича се да је Влада Тепеша, војводу од Валахија, издао његов савезник, мађарски краљ Матијаш. Према локалној легенди, он је Влада затворио у мрачне ходнике замка у Будиму око 1462. године, оставивши га да иструне тамо. Не зна се колико је времена он тамо провео, али се наводи да је брутално мучен, пошто је, када је коначно ослобођен, постао човек познат по мучењу, убиствима и окрутности, а нарочито по набијању својих жртава на колац.

Према другој легенди, Влад Тепеш је закопан испод каменог пода у пећинама, а надгробна плоча означава тачно место.

Даље се наводи да су Турци, али и други скупљачи пореза из средњег века, закопавали своја блага у лавиринт и око палате, али нико до сада није пронашао то благо.

У мистериозном лавиринту се налазе чудне фигуре, древна уметничка дела, симболи, бунари и фонтане. Дуж зидова се могу видети назнаке некадашњих просторија за мучење.

Путници који су имали среће да прођу кроз мрачне тунеле су имали прилику да набасају на сакривену комору у којој вино слободно тече из фонтане. Непознато је одакле потиче то вино. Посетиоце охрабрују да пробају вино, ако смеју.

Сматра се да је за фонтану заслужан краљ Матијаш Корвин, који је наставио изградњу огромне краљевске палате. Према легенди, њега је отровала његова жена Беатрис.

У тунелима се налазе чудне човеколике статуе, од којих је најпознатији шаман с два лица. У палати изнад се налазе бледе, језиве воштане фигуре у костимима које дочаравају тај период. Све у свему, пет одвојених лавирината спаја 10 ходника.

Изненадно затварање

Лавиринт је постао познат по својој мистериозности, привлачећи посетиоце који су желели да сазнају више о историји и древној култури Будимпеште.

Међутим, посетиоци и особље лавиринта су се прилично изненадили када је полиција упала 29. јула 2011. године, истерујући све који су се у њему налазили. Тада се сматрало да је то учињено због некаквог терористичког напада или ванредне ситуације. Свима је речено да моментално напусте лавиринт, а када се све то завршило, нико није добио објашњење шта се догодило.

Запослени у лабиринту су затражили одговоре од органа власти, али није им дозвољено да се врате у пећине. Неки извори из прве руке наводе да посетиоци још увек могу ући у лавиринт и да се организују туре, али није познато да ли су отворене за јавност од 2011. године или се туре спроводе тајно.

Још увек се спекулише о томе шта се догодило 29. јула. Да ли се тамо доле крије нешто што не сме да изађе на видело?

извор: Sott.net

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.