Пронађена изгубљена карика између Лепенског вира, Винче и каснијих цивилизација

Ово откриће ће натерати историчаре да преправљају књиге, јер је реч о граду бронзаног или бакарног доба, који је изгубљена карика између Лепенског вира, Винче и каснијих цивилизација.

Археолози са Виминацијума ископали су у среду на локалитету “под Клепечком” фигурину женског божанства стару око 4.000 година. Реч је о близнакињи идола који се налази у свим светским историјама уметности.

Проналазак је изазвао усхићење научника, јер је од “Кличевачког идола” – прве фигуре богиње мистериозне културе из српског Подунавља, остала само фотографија.

Славна фигурина, која је пронађена 1881. у селу Кличевцу и изазвала светску сензацију, нестала је у аустријском бомбардовању београдског Народног музеја у Првом светском рату.

– Проналазак готово идентичног идола је право ускрснуће богиње која је између осталог и симбол града Пожаревца – задовољно каже археолог Илија Данковић из Археолошког института САНУ. Он је са колегама Сашом Реџићем и Младеном Јовичићем открио оставу са 25 фигура и посуда крај гробнице из другог миленијума пре наше ере. – Кличевачки идол је био сензација и сматрало се да је јединствен, па је његов нестанак сматран ненадокнадивим губитком. Сад се десило чудо, јер не само да смо нашли готово идентичан Клепечки идол, већ и праву ризницу мистериозног насеља.

Керамичке посуде и идоли нађени на локалитету Клепечка израђени су од црне керамике богато украшене белом глином, каква се јавља тек 1.000 година касније на јонским острвима.

– Реч је о веома развијеној култури која је имала и уметнике и технологе који су умели да изведу посуде танких зидова али велике чврстоће. Боја се није променила ни после четири миленијума, што значи да су познавали и тајне пигмената. Позвали смо у помоћ врхунске стручњаке разних специјалности, да заједно одгонетнемо каква је то култура била.

Директор археолошког парка Виминацијум, проф др Миомир Кораћ, додаје да равница између брда Носак, где је летос откривено гробље мамута, и остатака римске престонице Горње Мезије крије још један град из другог миленијума пре наше ере.

– Копали смо канал да исушимо језеро које је направила киша на налазишту и открили да је 2.000 година пре нове ере овде било насеље које се простирало хектарима – каже проф др Кораћ. – Ово откриће ће натерати историчаре да преправљају књиге, јер је реч о граду бронзаног или бакарног доба, који је изгубљена карика између Лепенског вира, Винче и каснијих цивилизација.

Археолози наглашавају да је гроб са древним фигурама идола откривен на истом посвећеном тлу где су сахрањивани Келти, Римљани и Срби све до 19. века.

– Ово је доказ наше тезе о континуитету живота на овом простору, од преисторије до данас – каже Кораћ. – Ово је простор на коме живот непрестано буја, само се цивилизације преливају и трансформишу из једне у другу, али чувају добар генетски код.

Кличевачки идол, Виминацијум

Сличност две фигурине

Кличевачки идол

Кличевачки идол представља фигуру паганског божанства из бронзаног доба, израђену од црне глине, пронађену у селу Кличевац 1881. године. Представља женску фигуру, највероватније богињу плодности. Израђена је од иловаче, висине 34 цм и ширине 17 цм.

Фигура припада Дубовачко-жутобрдској културној групи, која обухвата период од 1500.–1000. п. н. е. и то, највероватније, другој половини наведеног раздобља. Пронађен је у гробу, поред урне са пепелом покојника, заједно са осталим даровима за покојника по тадашњим обичајима. Слични примерци, су касније нађени у околини Вршца и у Банатском подунављу. 

Оригинални примерак је уништен током аустријског бомбардовања Београда у време Првог светсог рата, када је разорена зграда Народног музеја у Београду у којој је био чуван. Симбол кличевачког идола налази се на грбу града Пожаревца.

Извори: Вечерње Новости, Википедија

ПОДЕЛИТЕ

5 Responses

 1. Misic Dejan каже:

  Prvo sam pomislio , lepo da je ovo nadjeno , a sad mislim da je genijalno.!
  Jer nem bas treba !
  Opet ce neko da pise da to nije nista i za njega i neka ne bude nista.
  Ovo je svetska * stvar *
  Mi smo tu hiljadama godina , a neko skriva Etrurce ! I td .

 2. Biserka Vučetić каже:

  Samo neka pišu , otkriva se jedna po jedna istina,baš kao što nedavno saznah i za ovo.Naime, čitavo vreme studenti uče “ LAŽNO RIMSKO PRAVO“koje su prisvojili od naših mudrih ljudi.Prava istina o tom pravu je sledeća. To „Rimsko pravo“ je u stvari preimenovano u 509 godine PNE kada su Rimljani pokorili ETRUSCE-tako su se pravilno zvali Etrusci-ne Etrurci ,a zna se da su Etrusci sebe zvali Rasenima…

 3. Alex каже:

  Виктор Хофелер је навео и једну сличну фигуру из Вршца коју ови наши не помињу

  hrcak.srce.hr/file/76656

 4. Zhana D'Arte каже:

  ..i gde je sad to opet nestalo? Da li ce da ostane u Srbiji? Ili ce isto slucajno da nestane… pitam se, pitam…

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.