Анексија БиХ у карикатури француског листа “Le Petit Journal“ 1908.

ПОДЕЛИТЕ
Анексиона криза (1908—1909), позната и као Босанска криза или Прва Балканска криза, криза је која је настала анексијом Босне и Херцеговине Аустроугарској, извршене прогласом цара Франца Јозефа 5. октобра 1908. године. Као непосредан повод за анексију послужила je Младотурска револуција и преврати у Цариграду, изведени у љето 1908. године. 

Дана 4. октобра 1908. године, Бугарска је прогласила независност, а већ сљедећег дана Аустроугарска је објавила анексију Босне и Херцеговине. У овај догађај су, посредно или непосредно, били укључени Руска Империја, Османско царство, Француска, Велика Британија, Италија, Краљевина Србија, Кнежевина Црна Гора и Њемачко царство.

Актом анексије, изведеним без претходног споразума са великим силама – које су јој на Берлинском конгресу дале мандат за окупацију Босне и Херцеговине – Аустроугарска је извршила очигледну повреду међународних уговора и изазвала живе протесте у Европи, утолико више што је у исто вријеме (и у споразуму са њом) Бугарска прогласила своју независност.

Француски дневни лист “Le Petit Journal“ који је излазио у Паризу од 1863. до 1944. године, у  свом издању од 18. октобра 1908. године на насловној страни доноси илустрацију Анексионе кризе: бугарски кнез Фердинанд I проглашава независност, аустријски цар Фрањо Јозеф припаја Босну и Херцеговину, док султан Абдул Хамид II све то посматра.

Извор: Википедија


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.