Племе нетакнуто цивилизацијом, авион гађали стријелама


Невјероватне фотографије племена нетакнутог цивилизацијом привукле су пажњу свјетских медија.
Јаномами, Индијанци

Јаномами; фото: јутјуб снимак

Фотографије показују заједницу која се процјењује на око 100 људи у за њих чудном сусрету с авионом који их је сликао, а који су гађали стријелама, пише “Дејли Мејл“.

Они припадају Јаномами народу и живе на подручју од Венезуеле до Бразила. Иако их научници и истраживачи пуштају да на миру живе своје животе, постоји оправдан страх да ће племе брзо нестати, а највећу пријетњу представљају им илегални рудари који трагају за златом.

Постоји бојазан и да ће се племе заразити неком болешћу за коју још нису стекли имунитет или да не дође до физичког сукоба између племена и рудара. Због свега тога, многи желе видјети и додатне акције за њихов спас.

Наиме, подручје на којем се сматра да живи око 22 хиљаде чланова изворних племена, законом је заштићено од 1992. године, но због око 5 хиљада трагача за златом који тамо лутају, постоји много страха. С друге стране, агенције и удружења које брину о њиховој заштити суочавају се с мањком средстава.

“Оно што знамо о њима је да имају куће за породице. Лове животиње, пецају рибе и баве се вртларством те познају преко 500 биљних врста. Вође племена су шамани који удишу халуциногене супстанце и вјерују да комуницирају с духовним свијетом”, закључио је активист за њихову заштиту Дави Копенава.

Овдје можете погледати видео-прилог:

Извор: atvbl

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.