Сарајевска Сахат-кула – једина у свету мери време по лунарном календару


Сарајевска сахат-кула налази се у близини чувене Гази Хусрев-бегове џамије и међу највишим је грађевинама те врсте у Босни и Херцеговини, а подигао ју је у 17. веку Гази Хусрев-бег, један од најзначајнијих босанских вакифа (задужбинара) из турског доба.
Сарајево - Сахат-кула

Врх Сахат-кулае у Сарајеву; фото: Википедија

Помиње се да је кула била оштећена у више наврата, а највише је страдала кад је спаљена у налету Еугена Савојског на Сарајево 1697. године. Након што је стари турски сат дотрајао односе га у вратничку џамију, а два сарајевска трговца доносе из Лондона 1874. године сат марке Gillett & Johnston, рад познатих енглеских часовничара који су израдили сатове за преко 14.000 кула широм света. Сат из Лондона се још увек налази на кули.

Ствар која сахат-кулу из Сарајева издваја од осталих јесте механизам часовника који не прати стандардно време већ га означава на основу кретања Сунца и Месеца. Кад казаљке на сату откуцају поноћ, значи да је сунце зашло и то је знак локалним муслиманским верницима да је време за акшам.

Пошто је залазак сунца у току године неуједначен, овакав сат је потребно константно контролисати и баждарити, па је тако у дворишту Гази Хусрев-бегове џамије постојала мувекитхана (опсерваторија) са астрономским инструментима који су прецизно пратили кретање небеских тела.

Особа која је задужена за тачност сата назива се мувекит, а ту дужност од 1967. године обавља Менсур Златар који сат навија два, три пута недељно. Данас је технологија напредовала, па тако мувекит више није у обавези да прати кретања Сунца и Месеца помоћу инструмената у мувекитхани јер се све потребне информације налазе на интернету.

Верује се да је Сарајевска сахат-кула данас једина на свету која користи лунарно мерење времена, а Комисија за очување споменика донела је 2006. године одлуку да ову грађевину прогласи националним спомеником Босне и Херцеговине.

извор: Кафенисање

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.