Праисторијскa камена гробницa код Даниловграда стара око 4000 година


Праисторијска камена гробница са више скелетних остатака пронађена је на граници између даниловградских села Фрутак и Кујава. Процјењује се да некропола потиче из раног бронзаног доба и да је стара близу четири хиљаде година. Археолог Предраг Лутовац, који је руководио ископавањима, оцијенио је да откриће има велики историјски значај и културолошку вриједност.
Праисторијска гробница у Бјелоплавићима

Праисторијска гробница у Бјелоплавићима; Фото: Саво Прелевић

Лутовац је описао детаље овог важног истраживања, указујући на бројност земљаних хумки које су одољеле вјековима. Старост истражене некрополе коренспондира са старошћу сличне гробнице откривене случајно прије двије године код Сутомора, у Спичанском пољу, коју је истражио археолог Младен Загарчанин.

Гробна конструкција из Бјелопавлића, појашњава Лутовац, затворена је великим каменим блоковима са свих страна, али и заштићена каменом прстеном. Камени круг око гроба има двоструко значење – практично, да се земља не просипа са гроба, али и магијско – да душе мртвих не узнемиравају становништво.

Скелетни остаци су били у згрченом – “фетусном” положају. Та појава позната је од раније и једна је од карактеристика бронзаног доба. Људи се су у том положају сахрањивали да би отишли на онај свијет како су се и родили.

Лутовац додаје да су у истраживање кренули како би одредили ком праисторијском периоду припадају гробови, али и да би могли направити план даљих истраживања. Објашњава да је било познато да хумке постоје у Доњем Фрутку, код школе, као и у Горњем Фрутку, на раскрсници код Кујаве.

“На једном мјесту налази се шест великих хумки, а на другом четири. Једна је оштећена и у њој су нађена два гвоздена копља која су данас у даниловградском Музеју. Са том предиспозицијом почели смо археолошка истраживања, рачунајући да се ради о некрополи која припада гвозденом добу”, казао је познати стручњак.

Међутим, испоставило се да је гробница много старија.

Лутовац истиче да је прва истражена хумка, пречника 20 и висине 1,75 метара била девастирана вјековном обрадом имања.

“Њена висина је смањивана и нажалост оштећени су гробови који припадају бронзаном добу”, казао је он.

Додаје да су у тој хумци пронађени бронзана игла, бронзана петља, бронзана гривна, наруквица…

“Радећи другу хумку на имању Вулетића, имали смо изванредне резултате. Показало се да се ради о праисторијском гробу који припада раном бронзаном добу. То је негдје око 1850. до 1800. године прије нове ере. У самој хумци пронашли смо керамичке налазе”, казао је он.

У гробовима су пронађене наруквице и двије камене посуде у дијеловима.

Тајна двају малих ковчега

Лутовац истиче значај локалитета на којем су скоро четири хиљаде година „стражарили“ камени ковчези.

„На раскршћу са Кујавом пронашли смо два камена ковчега малих димензија. У то вријеме људи су сахрањивани у згрченом положају. У мањем саркофагу нашли смо два керамичка суда која припадају раном бронзаном добу, једну кадионицу… У већем смо нашли смо још прилога са извршене три сахране – ради се о двијема одраслим особама и дјетету“.

Ископавање дио петогодишњег пројекта

Лутовац појашњава да је археолошко ископавање у даниловградским селима дио петогодишњег пројекта „Путеви континуитета“, чији је циљ прикупљање нових археолошких налаза и сазнања о различитим временским периодима.

„Ово су прва систематска истраживања у Даниловграду, конкретно у Фрутку, за који се већ двадесетак година зна да тамо постоје праисторијске гомиле и праисторијски гробови“, казао је он.

Погледајте видео-прилог о овом налазишту:

Јелена Јовановић

Извор: vijesti.me

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.