У Рисну пронађена палата „илирских“ краљева

Тим археолога са Варшавског универзитета у Пољској, ископао је у Црној Гори, прву икада откривену палату „илирских“ краљева. Откриће је веома важно јер представља први увид у функционисање краљевске власти у древној „Илирији“.

Илирка палата - Рисан

Илирка палата – Рисан; фото: Antena M portal

Палата је откривена при ископавањима локалитета на којем се налазио стари Рисан, односно где је пре тога била престоница краљице Теуте Непокориве, чија су дела изазвала Први илирски рат 229. године п.н.е.

Ископавања на локалитету трају од 2000. године и до сада су довела до невероватних сазнања која су омогућила историчарима да одреде тачан редослед владавине илирских краљева. Тако је откривено да је краљ Балајос био у ствари претходник, а не наследник краљице Теуте, како се раније мислило.

cd2cy8fuiaaf0vx

Археолози су ископали два темеља палате која потичу из 3. века пне. Претпоставја се да је хеленистички комплекс изграђен пре 260. пне, док је други настао после 250. пне.

Област у којој су вршена ископавања била је претходно неистражена и археолози нису ни претпостављали шта ће наћи испод земље.

cd2czdmueaajdlz_0

„Локација грађевина, њихова величина, план и техника градње потпуно су необични и јединствени када се упореде са претходно познатим примерима илирске архитектуре, у коју спада и она претходно откривена у области Рисна. Изгледа да смо открили место познато из античких извора. То је редак случај у археологији. Обично нисмо у стању да идентификујемо одређену локацију као такву на којој су се одиграли важни догађаји, као што је на пример тачно место Цезареве смрти“, објаснио је професор Дичек.

Према досадашњим резултатима, у старијем делу палате налазила се велика централна одаја у форми мегарона са огњиштем у средишту. У темељу је пронађено и 30 новчића вероватно принетих као дар боговима. Са обе стране палате налазили су се мермерни стубови, а у собама су пронађени остаци луксузног хеленистичког намештаја. Око мегарона налазио се простор у којем су складишене амфоре.

montenegro02

Палата је у неком тренутку спаљена, али су њени остаци послужили као темељ за другу палату у којој је мегарон замењен кухињом или салом за гозбе.

И друга палата је била оштећена и опљачкана још у античко доба, међутим, на њеним зидовима ипак су преживели трагови фарбе и декорација. Под је био прекривен кречњаком и плочицама које су формирале мозаик.

извор: Црна Гора

Оставите одговор