Откривени остаци сибирског Робина Худа


Јединствени тоболац и стреле с гвозденим врхом средњевековног стреличара нађене су у рупи у једној стени заједно са дрвеним ковчегом у Алтајској Републици у Русији.

Двојица локалних становника су случајно налетела на гроб у близини села Кокорја у Алтајској Републици у Русији, пише Сајбириан тајмс. У гробу су пронађене кости одраслог мушкарца, његов тоболац направљен од брезове коре, стреле с гвозденим стрелицама на врху и украси и прибор израђен од корења и дрвећа, као и остаци свилених трака.

Верује се да је у питању ратник који је био добар стреличар и који је живео између 13. и 15. века у време када и легендарни Робин Худ у Енглеској. По свему судећи у питању је био поштовани ратник, што се може закључити по локацији његовог гроба и пажњи с којом је послат у други живот са стрелама и вредним тоболцем који има одвојене преграде за различите врсте стрела, кажу научници.

Археолози још нису обезбедили дозволу за отварање дрвеног ковчега, иако су мештани који су га пронашли завитили у њега и потврдили да садржи људске кости, а могуће и лук.

– Тренутно имамо тоболац од брезине коре, две коштане плочице с орнаментима, гвоздене врхове стрела, дрвене стрелице, облоге за седло од брезове коре, остатке по свему судећи свилених трака и остатке кожног каиша. У почетку смо милисли да су коштане плочице делови лука, али се испоставило да су оне украси на тоболцу – каже др Никита Константинов, који је на челу Музеја Горноалтајског државног универзитета.

Верује се да је у питању ратник монголског порекла.

– Није било сличних открића у нашем региону. Ово је јединствено за Алтај. Био је замотан у свилене траке када је покопан. Кожни каиш је био коришћен за причвршћивање тоболца за каиш, верујемо. Судећи по облику гвоздених стрелица, чини се да је власник био ратник, али су такође могле бити коришћене и за лов – каже стручњак.

Археолози верују да ће одзволу за отварање дрвеног ковчега добити идућег лета, а у међувремену су предузели кораке како би обезбедили место на коме је нађен. Надају се да ће пронаћи стреличарев лук и седло.

– Нажалост, не можемо одмах да испитамо гроб. За то нам је потребна посебна дозвола. Ископавања су од 1. априла до 1. новембра, па ћемо радове наставити чим добијемо дозволе – каже Василиј Оиношев, директор Агенције за кутурно наслеђе Алтајске Републике.

У региону Алтаја Монголи су почели своја освајања у 12. веку. Владали су овим подручјем све до 14. и 15. века.

Истраживач Алексје Тишким тврди да је, када су монголска племена стигла у Алтај, претходна традиција заборављена, а део локалне популације асимилован или истребљен.

Остаци монголског покоравања су ретки у Алтају. Дрвени ковчег и хладна сува клима су помогли су да ови буду очувани.

извор: БлицThe Siberian Times

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.