Фосил вилице пронађен у Србији баца ново светло на проучавање људске еволуције

Део људске вилице нађен у пећини Мала Баланица код Сићева у Србији представља један од најстаријих налаза људских предака у овом делу Европе. Стар je можда и више од пола милиона година и предмет је интересовања светских научника јер добијени датуми померају границе у проучавању еволуције човека.
Сићево

Фосил вилице, Сићево

Овај закључак је, уз време из ког потиче, објављен у стручном часопису „Плус један” (Plus one), једном од престижних часописа отвореног типа, у коме се објављују налази из различитих научних области, наводи се у саопштењу београдског Филозофског факултета.

Ово откриће представља најстарији налаз људских предака у овом делу Европе, а аутори студије су Вилијам Џек Ринк са „Мекмастер“ универзитета у Канади и међународни тим под руководством Душана Михаиловића са Филозофског факултета у Београду и Мирјане Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада).

Утврђено је, према речима Ринка, да је фосил стар најмање 397.000 година и вероватно више од 525.000 година, а пронађена вилица представља најстарији источноевропски фосил средњоплеистоценских хоминида.

Михаиловић је нагласио да је југоисточна Европа веома значајна за разумевање људске еволуције.

„Добро датовани фосили из овог периода су веома ретки, а овај који смо нашли у много чему је јединствен. Добијени датуми померају границе у проучавању еволуције човека. Истраживања су показала да је Балкан представљао ‘капију Европе’ и био једно од три рефугијална подручја где су људи, биљке и животиње нашли уточиште током глацијала. Све нас то инспирише да наставимо ископавања“, истакао је Михаиловић.

Роксандић је приметила да су у то време у западној Европи људски преци почели да попримају неандерталске карактеристике, које се не јављају на овом налазу.

„Научници сматрају да је до развоја неандерталских црта дошло због тога што су западноевропске популације у глацијалним периодима биле изоловане. Насупрот томе, југоисточна Европа никада није била изолована од Азије и Африке, па су на еволуцију човека утицали сасвим другачији фактори. Балканско полуострво је по свему судећи припадало матичном подручју из кога су људске заједнице реколонизовале Европу након повлачења глечера. Фосил је опредељен у врсту Хомо еректус“, наводи Роксандићева.

На датовању фосила (одређивању старости) били су ангажовани антрополози, археолози и физичари из Србије, Канаде, Велике Британије и Француске.

Вилица је нађена 2006. године, а датовање је обављено на Универзитету у Бордоу, у лабораторији др Ринка, нуклеарном реактору Универзитета „Мекмастер“ и Истраживачком центру „Геотоп“ Универзитета „Квебек“ у Монтреалу, док су анализе седимената обављене на Универзитету „Оксфорд Брукс“ у Великој Британији.

Извор: rtspolitikablic

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.