Око пола милиона Албанаца су православци

Православних верника у Албанији има између 260.000 и 520.000. Божић се слави 25. децембра, за време богослужења углавном се седи на столицама насред цркве, а сарадња са Грчком црквом је до те мере изражена да многи мисле да су православни Албанци заправо Грци.

korca

Православна црква Корча, Албанија

У пост-социјалистичкој ери Албанска православна црква баш као и њене “сестре-цркве” у Источној, Централној и Јужној Европи, борила се свим силама да обнови рушевине из доба атеизма.

За тако нешто требало је и снаге и храбрости, нарочито ако се узме у обзир да су за време владавине Енвера Хоџе скоро све богомоље биле сравњене са земљом. Уништено је више од 1.600 манастира и цркава, а од 440 свештеника, кажу, само 22 је остало у животу и то радећи углавном као занатлије. Цркве које нису срушене махом су претваране у гараже, магацине, штале за стоку или су једноставно остављане да пропадају.

Foto: Wikipedia/Decius

Фото: Wikipedia/Decius

Данас, путујући кроз ову земљу можете да наиђете на обновљена здања ”божјих кућа” која вам просто речено – одузимају дах! Међу њих се сместило чак 250 православних храмова и мноштво манастира. Нема званичних података, тек сматра се да православних верника има између 260.000 и 520.000. Црква обухвата епархије: Тирана-Драч, Берат, Ђирокастра и Корча, а православни Албанци углавном живе на југу земље и у градовима Тирани и Драчу.

Албанска Православна Црква данас

Сумњамо да не знате, тек није лоше поменути да је својевремено Албанска православна црква припадала – Византијској патријаршији до осамостаљивања Српске патријаршије, чији део постаје све до укидања њене независности. Од тог тренутка била је под Цариградском патријаршијом све до добијања аутокефалије 1991. године.

Foto: Wikipedia/Decius

Са седиштем у Тирани данас важи за једну од најактивнијих помесних цркава на чијем трону седи Блажењејши архиепископ тирански и све Албаније Анастасије, који је грчког порекла. Довољно је додати и да се налази на 12. месту у диптиху православних цркава, као и да има ранг архиепископије. Богослужење у овој цркви одвија се на албанском и грчком језику.

Баш као и грчка, и албанска је такозвана “новокалендарска црква”. Ово између осталог значи да се Божић слави 25. децембра, дакле по Грегоријанском календару. Још један свакако интересантан детаљ јесте и да се за време богослужења углавном седи на столицама насред цркве. Иначе, сарадња са Грчком црквом је до те мере изражена, да многи мисле да су православни Албанци заправо Грци!

Албанска Православна Црква данас

Пре формирања богословије у Драчу, многи богослови су школовани у Грчкој тако да је веза са Грчком црквом још продубљенија и израженија.

Међу најлепше православне цркве на свету убрајају се оне које се налазе у околини Корче, центру православља у југоисточној Албанији, у близини границе са Грчком и Македонијом, а у подножју планине Мораве на узвишењу Света Тана. Почетком средњег века, Корча постаје урбани центар са црквом из 9. века, која је обновљена у 14. веку.

Foto: Wikipedia/Bernard Cloutier

Једна од оних која привлачи највише пажње свакако је и малена Богородичина Црква – Свете Марије, смештена на врху узвишења у селу Мборја, на падини планине Мораве.

Ова црква посвећена је Христовом Васрксењу и потиче из 13. века. Саграђена је од камена и дрвених греда са ових простора, у облику тролиста, са малом куполом на врху. Фрескосликарство у овој цркви важи за једно од најбољих на Балкану.

Foto: Wikipedia/Marc Morell

Овај текст се не може завршити без спомињања комплекса нове Саборне цркве Васкрсења Христовог који се састоји од: Саборне цркве, капеле, звоника, седишта Светог Синода, и културног центра.

Архитектурални концепт Саборне цркве заснива се на ротунди, која осликава идеју времена без конца (вечност). Главна оса (која повезује земљу са небесима) је центар читавог комплекса и средиште огромног крста чија је дужина импозантних – 49 метара.

Од импресивних података поменућемо и да црква има огромну куполу чији је пречник 26 метара и висина 23 метара, као и звоник који се налази поред цркве и који је висок 46 метара.

Foto: Wikipedia/Diego Delso

Поред оних у Корчи, међу најлепше цркве на свету убрајају се и црква у Поградецу, катедрала у Берату, катедрала у Драчу, манастир Арденица, Свети Никола у Мезопотаму… Причу о њима оставићемо за неки други пут.

Албанска Православна Црква данас

Извор: telegraf

You may also like...

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.