На дну Црног мора пронађено 40 олупина античких бродова


Током пројекта чишћења дна Црног мора, ради геофизичких истраживања, поморски археолози су пронашли олупине 40 античких бродова које су невероватно добро очуване.

Археолози су дуго веровали да „мртва зона“ одржава „жртве бродолома“ у савршеном стању, а ова експедиција је показала да су били у праву. Откривено је више од 40 античких олупина бродова из османског и византијског периода.

Претпоставља се да су олупине у добром стању због недостатка кисеоника у Црном мору, који је главни узрок за распадање дрвене грађе у мору. Експедиција је заронила на 1.800 метара испод површине Црног мора користеćи брод опремљен најнапреднијом инструментима на свету.

„Главни фокус овог пројекта је да се изврше геофизичка истраживања, односно да се открије пређашњи површински омотач земљишта закопан испод морског дна, као и да узмемо основне узорке и урадимо реконструкцију црноморске праисторије“, изјавио је професор Џон Адамс, вођа експедиције.

Када су вести одјекнуле многи су помислили на романтично виђење Тројанског рата и чувених Одисејевих изгубљених бродова, али иако је та идеја примамљива, грађа трупа открива да се ради о знатно млађим пловилима.

извори: Курир, Индепендет

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.