Јерменски Карахунџ – 3.000 година старије место од пирамида у Египту


Место Карахунџ које се налази у данашњој Јерменији, а које је познато и као Јерменски Стоунхенџ, садржи бројне цртеже на камењу који су узроковали разне контроверзе откад су откривени.
Карахунџ

Карахунџ; фото: ancient-code

Карахунџ је древно место за које се верује да је старије од Стоунхенџа најмање 3.500 година и старије од пирамида у древном Египту најмање 3.000 година. Овај древни комплекс заузима област од преко 7 хектара и пружа посетиоцима увид у бројне чудне цртеже које су направиле древне цивилизације које су насељавале тај регион пре неколико хиљада година.

Многи посетиоци овог древног налазишта се слажу да оно у великој мери личи на Стоунхенџ. Главна сличност је у чудним кружним шаблонима камења, али и томе да археолози немају ни најмању идеју чему ово камење служи.

Постоје бројне теорије о томе за шта ово древно налазиште служи, а најприхваћенија је она по којој оно служи као неки астрономски или церемонијални комплекс. Ипак, истраживачи ништа не могу да кажу са сигурношћу услед недостатка историјских записа.

Јерменски Стоунхенџ, који је старији и од енглеског, састоји се из неколико грубо исклесаних каменова поређаних у два преклапајућа круга.

Многи од њих у себи имају рупе, а истраживачи су уочили сличности са мегалитским стенама у древном Египту.

Једна ствар која упада у очи јесте име Карахунџ које потиче од две јерменске речи: кар (камен) и хунџ (звук), што у слободном преводу може да значи „Камење које говори“. То можда има везе са чињеницом да ово камење „звижди“ када дува ветар због рупа које су избушене под разним угловима.

Било је бројних експедиција на овом древном налазишту. Најдетаљније истраживање су спровели Парис Херуни и Елма Парсамијан из Бјуракан опсерваторије. Херуни је закључио да је ово древно налазиште „храм са великом и развијеном опсерваторијом, али и универзитет“.

Херуни је предложио бројне занимљиве хипотезе и изјавио да неко камење из Карахунџа личи на највећу звезду сазвежђа Цигнус-Денеб.

Неки су чак упоредили сличности између Карахунџа и налазишта Гобекли Тепе у модерној Турској. Научник Вахрадијан указује на то да Гобекли Тепе и Карахунџ приказују мапу ноћног неба и сазвежђа Цигнус.

Као да ови детаљи о древној опсерваторији нису довољно мистериозни, има још детаља који су прилично занимљиви. Поред тога што у Карахунџу има мноштво камења, на њима се налазе занимљиви урезани цртежи.

Нека од човеколиких бића представљених на камењу личе на данашње приказе сивих ванземаљаца и имају издужене главе и дугуљасте очи, а такође у рукама држе нешто што личи на артефакт са точковима.

 

извор: БКТВ

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.