Оклопници славни без мане и страха (Српски витешки кодекс 7)

Јаничар Константин Михаиловић, који је побегао у Пољску из турске војске, написао је књигу „Турска хроника“, са циљем да Пољаке упозна са начином турског ратовања.

Косовски бој

Косовски бој ; фото: Слободна Херцеговина

 

Србе је саветовао:

„Кад се спремате у борбу са Турцима морате се лако наоружати да бисте лако с оружјем могли руковати, јер су у том погледу Турци далеко изнад нас. Ако га гониш тада ће ти утећи, а ако он тебе гони, онда му нећеш умаћи. Турци су због лаког наоружања увек хитри, а ми смо због тешких коња и тешког наоружања увек лењи, јер кад много имаш на глави, тежак ти је и дух, уз то не видиш и не чујеш добро на све стране, а због тешког оружја не владаш рукама нити самим собом. Кад наш ратник падне с коња, пропао је, јер нема ко да му помогне да поново узјаше: он сам без помоћи то не може учинити.“

Константин, јаничар у оставци, прожет српским родољубљем, узноси више духовну величину него физичку снагу. Хришћане саветује како да се боре против Турака, цитирајући говор њиховог противника султана Мухамеда својим војсковођама:

„Зато вас опомињем, славни витезови и моји драги другови“, – говори сељак – „не бојте се непријатеља, нарочито онога чију снагу нисте никад упознали, да му тиме већа одважност не би постајала, већ посаветовавши се лагано и без страха, стављајте на себе сигурно оружје против пијаних и лењих хришћана, не осврћући се нимало на то што их је много и што су побуњени, не сумњајте у исход битке; али упознајте обичаје тих људи, видећете да су гадни, троми, бојажљиви, сањиви и лењи, навикнути на необично уживање, кад су трезни без јастука не умеју да спавају, без раскалашности весели не умеју бити, као и без јакога пића, без пијанства не умеју да владају, само речима ратују, не делом, немају никаквог поретка војног, нити знају какве занате… Не подносе глад, хладноћу, врућину, рад, опомену, иду пода се, са женама једу, на високом седе и лежу у топлом, једу и пију много, а хладно се боре, чега ви, најдражи витезови немате, не жалите живота и рана, мало спавајте и то без јастука, на тај начин ћете се васпитати, да читаву вечност издржавате, земља вам је јастук, клупа лежај, зато неће бити ничег грубог, напорног, тешког што вам се неће учинити сувише лако.“

Следи објашњење да демагог Мухамед описује благодати више цивилизације на тај начин изазивајући своје полудивље војсковође на освајање управо тих тековина! Номадима је јастук стварно био превелик терет, али ради транспорта. А борилачку снагу и праву силу, најбоље су му показали управо хришћани, Срби.

Који су се, мали и сами, читав један век (нејасно је како ће Србија пасти на Косову), тачније век и по, опиру, витешком снагом, турској бројној и премоћној сили.

Саставила: Мирјана Поповић Радовић
Српско Наслеђе – Историјске свеске

Сродни чланци:

Српски Витешки Кодекс 1 – Један на једнога
Српски Витешки Кодекс 2 – Највећи српски витезови
Српски Витешки Кодекс 3 – Порекло витеза
Српски Витешки Кодекс 4 – Оружје витезова
Српски Витешки Кодекс 5 – Витешке поруке Светог Саве
Српски Витешки Кодекс 6 – Витез змаја првог реда
Српски Витешки Кодекс 7 – Оклопници славни без мане и страха
Време мача и части – средњовековна српска војска

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.